22 Eylül 2024 Pazar

İHD'den barış için cezasızlıktan vazgeçin çağrısı

İnsan Hakları Derneği şubelerinde her ayın ilk cuması gerçekleştirilen barış nöbeti eyleminde bu ay, "Barış için cezasızlıktan vazgeçin" çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) şubelerinde, Ocak ayı barış nöbeti eylemleri yapıldı. Her ayın ilk cumasında gerçekleştirilen eylemlerin bu ay ki gündemi, "Barış için cezasızlıktan vazgeçin" idi.

Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Batman ve Van şubelerinde gerçekleştirilen barış nöbeti eylemlerinde ortak açıklama metinleri okundu.

2022 yılının Eylül ayında başlayan eylemlerin 16'ncısını gerçekleştiren İHD'liler, "Türkiye'de ve özelikle Kürt coğrafyasında çok uzun süredir temel insan haklarının korunmadığı; yaşam hakkı ile işkence ve kötü muamele yasağı ihlallerinin rutine dönüştüğü, hapishanelerde mahpuslara dönük hak ihlallerinin her geçen gün daha da arttığı, demokratik değer ve ilkelerin rafa kaldırıldığı bir dönemi yaşamaktayız" diye belirtti.

Toplumsal kesimlere hak savunucularının yükselttiği barış talebine katkı sağlama çağrısında bulunulan eylemlerde, ifade özgürlüğü sorununun Kürt sorununun demokratik yol ve yöntemlerle çözülmemesinden kaynaklandığı belirtildi. Geçmiş dönemlerde yaşanan katliamların ve bunlara karşı işletilen cezasızlık politikasının hatırlatıldığı açıklamalarda, "Türkiye toplumunun şu an içinde bulunduğu tüm krizlerin tek çözümü, toplumsal barışı tesis etmekten geçmektedir. Toplumsal barışın tesisinin ilk adımı ise geçmişte yaşanmış ağır insan hakları ihlalleri ile yüzleşme, benzer ihlallere neden olacak güvenlikçi politikalardan vazgeçme, etkili, adil ve bağımsız yargı mekanizmaları oluşturmaktan geçmektedir" denildi.

Açıklamalarda, kalıcı bir toplumsal barışın sağlanması amacıyla, "Barış için cezasızlıktan vazgeçin" çağrısında bulunuldu, "Barış hakkını savunmaya devam ediyoruz" denildi.

BARIŞ VE ADALET NÖBETLERİNİ BİRLİKTE TUTTULAR
Van Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) ve tutsak ailelerini, eylemlerinin 32. gününde İHD barış nöbeti eylemini gerçekleştirenler ziyaret etti. İHD Van Şubesi yöneticileri adalet nöbetindeki tutsak yakınlarına karanfil dağıttı.

Nöbet eyleminde konuşan İHD Van Şube Eşbaşkanı Fırat Durmaz, her ayın ilk cuma günü yaptıkları Barış Nöbeti eylemini tutsak ailelerinin başlattığı nöbetle sürdürmek istediklerini ifade etti. İmralı'da ağırlaşan tecride dikkat çeken Durmaz, tecridin derinleşmesiyle birlikte hapishanelerde açlık grevleri başladığını hatırlattı.

İHD Van Şube yöneticisi Heval Sinan Aras da hapishanelerdeki açlık grevlerinin 40'ıncı gününde olduğunu belirterek, "Kürt halkının siyasi iradesi yok edilmek istenerek Kürt sorununun demokratik, barışçıl yollarla çözülmesinin önüne geçiliyor" dedi.

İHD Van Şube yöneticisi Mehmet Salih Coşkun da, açlık grevi eylemlerinin başlamasının ardından hapishaneleri ziyaret ettiklerini ve yaşananları raporlaştırdıklarını belirtti. Önümüzdeki hafta yeni bir raporu paylaşacaklarını kaydeden Coşkun, açlık grevi eyleminin her zaman gündemde tutulması gerektiğini söyledi.