1 Ekim 2024 Salı

İHD'den AİHM Başkanı Spano'ya çağrı: Kamuya açık toplantı yapın

Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen AİHM Başkanı Robert Spano'ya mektup gönderen İHD, kamuya açık bir ortamda kitle örgütlerinin sorularını cevapladığı bir toplantı düzenlemesi çağrıs yaptı. İHD, bu toplantıya ev sahipliği yapabileceğini söyledi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yönetim Kurulu, 3-4 Eylül tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret etmesi ve İstanbul Üniversitesi'nden fahri doktora alması beklenilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Robert Spano'ya açık mektup gönderdi.

Mektupta, Spano'nun programında insan hakları ve hukuk alanında çalışan, iktidar uygulamalarını eleştiren sivil toplum örgütlerinin yer almadığına dikkat çekildi.

SPANO'NUN ZİYARET EDECEĞİ KURUMLAR
Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı yaşanan çatışmalı ortama değinilen mektupta, OHAL sürecinde ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı hatırlatıldı. Venedik Komisyonu tarafından Türkiye'deki hak ihlallerine dair hazırlanan rapora vurgu yapılan mektupta, özellikle AİHM'in Osman Kavala ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ilişkin verdiği karara işaret edilerek, "Türkiye'de yargının siyasi vesayet altına alınmasının açık örneklerini teşkil etmektedir" denildi.

"Bu koşullar altında Türkiye'ye yapacağınız ve sadece devlet kurumlarını muhatap alacağınız bir ziyaret, tüm bu olanlara göz yumduğunuz, onay verdiğiniz anlamına gelebilecektir" vurgusu yapılan mektupta, "Bu durum, ziyaretiniz kapsamında konuşma yapacağınız kurumlar düşünüldüğünde daha da vahim bir hal almaktadır. Türkiye'deki üniversitelerin bilimsel ve idari özerkliği bulunmamaktadır. Kaldı ki fahri doktora alacağınızı öğrendiğimiz İstanbul Üniversitesi OHAL KHK'larıyla yüzlerce öğretim elemanını ihraç etmiş adeta OHAL'in sembolü haline gelmiş kurumlardan biridir" ifadelerine yer verildi.

Mektupta, devamla şu ifadelere yer verildi: "Sayın Başkan, tüm bu olumsuzluklara karşın Türkiyeli yetkililerle iletişimi devam ettirme iradesini anlıyoruz. Ne var ki, Türkiye sadece siyasi iktidardan müteşekkil değildir. Mahkemenizin önünde bir yanda hak ihlalcisi olduğu iddia edilen siyasi iktidar, bir yanda ise hak ihlallerinin mağduru olan insanlar vardır. Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen insan hakları alanında çok gelişmiş ve dinamik bir sivil toplum örgütlenmesi mevcuttur. Türkiye'ye yapacağınız ziyaretin gerçekten faydalı olması için hükümet yetkililerinin yanında geniş hak ihlali mağdurlarının sesini duyuracak sivil toplum örgütlerini dinlemeniz hayati bir önem taşımaktadır.

'KAMUYA AÇIK ORTAMDA TOPLANTI YAPIN'
Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin tartışıldığı bu günlerde buna karşı sözleşmeyi savunan kadın örgütleri, gözaltında kaybedilen çocuklarını arayan ve gösteri hakları yasaklanan Cumartesi Anneleri, 7249 sayılı kanunla çoklu baroyu düzenleyen ve savunma hakkına aykırı düzenlemeler içeren yasaya karşı çıkan baroları, adalet ve hak savunuculuğu yapan ve bu uğurda hapishanelere atılan ve açlık grevi yapan avukatların derneklerini örnek olarak verebiliriz. Bu amaçla, kamuya ve medyaya açık bir ortamda sivil toplum örgütlerinin sorularını cevaplayacağınız bir toplantıyı örgütlemek için geç olmadığını düşünüyoruz. AİHM'in hükümete destek verdiği ve yaptıklarını onayladığı imgesini de yok edecek böyle bir toplantıya Türkiye'nin en geniş ve köklü insan hakları örgütü olma sıfatıyla İnsan Hakları Derneği olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyacaktır. Davetimizin olumlu cevap bulması umuduyla size esenlikler dileriz."