23 Eylül 2024 Pazartesi

İHD: Zülküf Gezen'i hükümetin duyarsızlığı ve toplumun sessizliği öldürdü

İmralı tecridini protesto ederek yaşamına son veren Zülküf Gezen için "Zülküf Gezen'i hükümetin duyarsızlığı ve toplumun sessizliği öldürdü" diyen İHD, açlık grevinin son bulması için yetkilileri derhal göreve çağırdı.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla  Tekirdağ 2 No lu F Tipi Hapishanesi'nde yaşamına son veren Zülküf Gezen'e ilişkin açıklama yaptı.
 
"Zülküf Gezen'i hükümetin duyarsızlığı ve toplumun sessizliği öldürdü" başlıklı İHD açıklamasında, Kürt meselesi üzerindeki olumsuzlukların Abdullah Öcalan şahsında İmralı Hapishanesi'nde somutlaştığı ifade edildi.
 
İHD açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
 
"Hukuk dışı tecrit uygulamasına karşı, 'tüm hapishanelerde uygulanan avukat ve aile görüşü hakkı İmralı hapishanesinde tutulan Abdullah Öcalan dâhil tüm mahpuslara da düzenli olarak sağlansın, tecrit son bulsun' denilerek başlatılan açlık grevleri sürecine dair kaygılarımız giderek artıyor.
 
"Leyla Güven'in başlattığı ve 130. günlerine varmış bulunan açlık grevine duyarsız kalan hükümetin bu tutumu, kamuoyunun bu hukuk dışı uygulamaya karşı duyarsızlığı ve toplumun sessizliği, mahpusların farklı eylem biçimleri ile seslerini duyurma çabasına girmesine neden oldu. Ve daha şimdiden, Tekirdağ 2 No lu F Tipi Hapishanesinde tutulan 32 yaşında bir mahpus, Zülküf Gezen hayatına son verdi.
 
"Leyla Güven yanında, açlık grevinin 100. günlerindeki yüzlerce mahpusta da ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmasına rağmen, sadece yasaların uygulanması suretiyle dahi çözülebilecek bir sorunu çözme yolunda adım atılmaması ve hükümetin konuyu seçim sonrasına ertelediğine dair duyumlar, mahpusların yaşam hakkının siyasi çıkarların gölgesinde bırakıldığını düşündürmektedir.
 
"İnsan hakları savunucuları olarak, Zülküf Gezen'in ölümünden duyduğumuz üzüntüyü ve hükümetin yaklaşımından duyduğumuz kaygıyı paylaşırken,  başlı başına bir işkence olan tecrit uygulamasının tüm hapishanelerden tamamıyla kaldırılması için mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.
 
"Zülküf Gezen'in ölümünde olduğu gibi, açlık grevi sürecinde yaşanacak ve mahpusların yaşam hakkını ortadan kaldıracak ya da sağlıklarında kalıcı hasar bırakacak her tür olaydan; İmralı hapishanesinde hukuku uygulamayan, hukuku uygularken ayrımcılık yapan, açlık grevlerine duyarsız kalan başta hükümet olmak üzere tüm yetkililer sorumlu olacaktır.
 
"Hükümeti ve devlet yetkililerini açlık grevinin son bulması için derhal göreve çağırıyoruz."