28 Eylül 2024 Cumartesi

İHD: Yaşamı tehdit eden politikaların karşısında olmaya devam edeceğiz

İstanbul ve Kırklareli valiliklerinin "savaşa hayır" talepli eylem ve etkinliklere yönelik yasağına tepki gösteren İHD İstanbul Şubesi, yaşam hakkının savunulmasına yasak getirilemeyeceğini kaydetti. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İstanbul ve Kırklareli valilikleri tarafından getirilen eylem ve etkinlik yasaklarının derhal kaldırılması talebiyle yazılı açıklama yaptı.

İstanbul ve Kırklareli valiliklerinin Suriye savaşına ve Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere vurgu yaparak, "Savaşa hayır" talepli her türlü eylem ve etkinlikleri yasakladığı hatırlatılan açıklamada, "İstanbul ve Kırklareli Valilikleri getirdikleri bu yasaklarla OHAL ve savaş halinde dahi yapılamayacak şekilde hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmış bulunmaktadırlar. OHAL ve savaş halinde dahi kısıtlanamayacak sert çekirdek haklardan biri olan ve Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi 4. maddede belirtilen 'düşünce ve kanaat özgürlüğü' üstelik ortada OHAL ya da savaş yokken açıkça ihlal edilmiştir" denildi.

Bu yasak kararlarının, barış hakkının savunulmasına da yasak getirdiği kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Oysa valilik duyurularında altı çizilen 'huzur ve güvenliğin' sağlanması, 'başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması' ancak barış ile mümkündür.

"Bugün ekonomik, siyasal ve toplumsal alanda yaşanan krizin, kaosun, hak ve özgürlüklerin rafa kalkmasının, mülteci hareketliliğinin, sınırlarda yaşanan mülteci cinayetlerinin baş sorumlusu savaş politikalarıdır, savaşlardır.

"İnsan hakları savunucuları olarak, yaşamdan yana, barıştan yana tutum almaya, barışı ve yaşamı tehdit eden politikaların karşısında olmaya devam edeceğiz."