22 Eylül 2024 Pazar

İHD: Tutsak Karaoğlan'ın durumu kötüye gidiyor

İHD Ankara Şubesi, Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde yaşadığı hak ihlallerine karşı 11 Eylül 2023'ten bu yana açlık grevinde olan tutsak Hüseyin Karaoğlan'ın sağlık durumunun giderek kötüye gittiğini duyurdu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde maruz kaldığı hak ihlallerine karşı 11 Eylül 2023'den bu yana açlık grevinde olan tutsak Hüseyin Karaoğlan'ın durumuna ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, 2021 yılından beri özellikle yüksek güvenlikli ve S Tipi kapalı hapishanelerinde tutsakların ağır tecrit koşullarında tutulduğunu ve ağır insan hakkı ihlalleri yaşandığını ifade etti.

Karaoğlan'ın avukatıyla gerçekleştirdiği görüşmede "havalandırması olan, hapishane içerisinde arkadaşlarının olduğu, insani koşulların sağlandığı herhangi bir cezaevine gitmek istediğini, bunun için başvurular yaptığını ancak reddedildiğini, bu nedenle açlık grevine başladığını; tamamen tecrit altında olduğunu" bilgilerini aktardığını belirten Yazmacı, grevin 131'inci gününde Karaoğlan'ın sağlık durumunun daha da kötüye gittiğini söyledi.

Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde tutulan Sezgin Zengin'in de benzer sorunlar yaşadığını ifade eden Yazmacı, tutsaklar Zengin ve Baki Can'ın 69 gündür açlık grevinde olduğunu aktardı.

"Hapis cezasının özü, kişiyi hürriyetinden mahrum bırakmaktadır ancak başvurucuların aktarımları ve derneğimizin tespitleri doğrultusunda diyebiliriz ki yüksek güvenlikli kapalı hapishanelerde uygulanan tecrit uygulamaları, mahpusları fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak korkunç derecede yıpratmakta, telafisi zor mağduriyetler yaratmaktadır. Tecrit uygulamasını hapis cezasının amacıyla bağdaştırmak mümkün değildir. Mahpusların maruz kaldığı tecrit uygulamalarını hukuken hapis cezası kavramıyla açıklamak mümkün değildir" diyen Yazmacı, mevcut uygulamaların kötü muamele ve zamana yayılmış işkence olduğunu söyledi.