30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD: Sivas'da insanlık suçu işlendi, zaman aşımı olmaz

Sivas katliamının 27. yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi, insanlık suçunda zamanaşımının söz konusu olmadığını hatırlatarak, sorumluların yargı önünde hesap vermesini istedi. 

İHD İstanbul Şubesi, 2 Temmuz'u 'İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü' olarak kabul ettiklerini hatırlatarak, "Devlet katliamı önleyebilirdi, önlemedi. Orada, apaçık bir insanlık suçu işlendi" dedi.

Aralarında 12 yaşında bir çocuğun da olduğu 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliam davasının 2012 yılına kadar devam ettiği ve cezasızlık politikasıyla kapandığı kaydedilen açıklamada, "1997 yılında tahliye edilen ve sonrasında hepsi firar eden sanıklardan  Murat Karataş, Eren Ceylan ve Murat Sonkur'ın yakalanmaları noktasında hâlâ en ufa  hakkında müebbet hapis cezası istemi ile dava devam ediyor. Ancak diğer firari sanıklar gibi yakalanmazlarsa 2023 yılında zamanaşımı nedeniyle haklarındaki dava düşecek" uyarısında bulundu.

İHD'nin 17. Olağan Genel Kurulu'nda 2 Temmuz'u "İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü" olarak ilan ettiği belirtilen açıklamada şu talepler yer aldı: 

"Unutmamak ve unutturmamak için, adalet için, yeni katliamların önlenebilmesi için kerelerce dile getirdiğimiz taleplerimizi Sivas/ Madımak Katliamında katledilen canlarımızı anarak, bir kez daha yineliyoruz.  

- Türk Ceza Kanunu’nda yer alan İnsanlığa Karşı Suçlar, hangi tarihte gerçekleştiğine bakılmaksızın insanlığa karşı suçlarda "zamanaşımı" söz konusu olmayacak şekilde  yeniden düzenlenmeli, Sivas davası yeni baştan ele alınmalı, cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, emniyet müdürü, vali dahil tüm sorumlulardan yargı önünde hesap sorulmalıdır.
- Devletin ve toplumun geçmişle yüzleşmesinin sağlanması bakımından Hakikat Komisyonu kurularak katliamın bağlantılarını da içeren gerçeğin açığa çıkarılması sağlanmalıdır.
- Madımak Oteli "Utanç Müzesi" yapılmalıdır.
- Gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı ve 2 Temmuz günü ulusal düzeyde "İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü" olarak kabul edilmelidir.