30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD İzmir Şubesi: Vedat Aydın'ın failleri isim isim belli, yargılansın

İHD İzmir Şubesi, 1990 yılında kaçırılarak katledilen Vedat Aydın dosyasını kamuoyuyla paylaştı. Hanefi Avcı'nın Vedat Aydın'ın JİTEM tarafından öldürüldüğünü söylediğine dikkat çekilen açıklamada, faillerin isim isim belli olduğu ve yargılanması gerektiği kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 1990 yılında kaçırılan ve katledilen Vedat Aydın için adalet istedi. Konak eski Sümerbank önünde, gözaltında kaybedilenleri fotoğraflarının yer aldığı pankartların açıldığı eylemde basın açıklamasını İHD İzmir Şube Yöneticisi Ali Aydın yaptı.

Vedat Aydın'ın İHD Diyarbakır Şubesinin kurucularından olduğunu ve şube başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan 28 Ekim 1990 tarihinde Ankara'da gerçekleşen İHD 3. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı Kürtçe konuşma nedeniyle tutuklandığını söyledi. Aydın'ın hakkında açılan soruşturma kapsamında bir süre hapishanede kaldığını dile getiren Ali Aydın, 1991 yılında HEP İl Başkanı olduğunu belirtti.

'AYDIN'IN CENAZESİNE YÖNELİK SALDIRIDA, 8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ'
Vedat Aydın'ın 5 Temmuz 1991 tarihinde gece yarısı, "ifaden alınacak" denilerek evinden götürüldüğünü belirten Ali Aydın, 7 Temmuz günü Elazığ ili Maden ilçesi yakınlarında bir köprü altında işkence edilmiş cesedinin bulunduğunu anımsattı. Ali Aydın, "Defnedilmek üzere 10 Temmuz 1991 tarihinde cenazesinin getirildiği Diyarbakır'da yüzlerce araçlık konvoy ve on binlerce kişi tarafından karşılandı. Cenazeye katılanlara ateş açıldı, olaylar çıktı ve 8 kişi yaşamını yitirdi. Aralarında milletvekilleri ve gazetecilerin de bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı" dedi.

'VEDAT AYDIN'IN AKIBETİNİ SORAN EŞİ ŞÜKRAN AYDIN TEHDİT EDİLDİ'
Vedat Aydın'ın katledilmesinden sonra eşi Şükran Aydın'ın, eşini gözaltına alanların eşgal bilgilerini detaylı bir biçimde verdiğini ve bu bilgilerle kişilerin robot resimlerinin çizildiğini  belirten Ali Aydın, "İfadesinde 'eşimi devlet öldürdü' diyen Şükran Aydın bu ifadesini geri çekmesi için tehdit edildi. Onlarca kez evi basıldı, gözaltına alındı. Beş yıl boyunca evinin önünde 'beyaz toros' bekletildi. JİTEM mensubu Abdulkadir Aygan'ın soruşturma dosyasına alınan ifadesinde ve JİTEM mensubu Murat İpek'in basına yaptığı açıklamalarda, Vedat Aydın'ın katledilmesinin JİTEM Komutanı Cem Ersever ve ekibi tarafından Diyarbakır Alay Komutanı İsmet Yediyıldız'ın bilgisi dahilinde gerçekleştiği yer aldı" diye konuştu.

'HANEFİ AVCI, VEDAT AYDIN'IN JİTEM'İN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ SÖYLEDİ'
Ali Aydın, şöyle devam etti: "Kendileri de suça iştirak eden Aygan ve Demir, Vedat Aydın'ı gözaltına alan, sorgulayan ve infaz eden kişileri isim isim açıkladı. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı hem yazdığı 'Haliç'teki Simonlar' isimli kitabında hem de mahkemeye verdiği ifadede Vedat Aydın'ın JİTEM tarafından öldürüldüğünü söyledi. Avcı kitabında; kaçırılan Vedat Aydın'ın da da içinde olduğu 3 aracın rahatça ilerleyebilmesi için yol güzergahındaki trafik kontrol polislerinin, sahte kaza ihbarı yapılarak ters yöne gönderildiğini yazdı. Bu talimatın Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Harekat Merkezi'nden geldiğini öğrendiğinde de olayın artık kimin tarafından gerçekleştirildiğini net olarak anladığını belirtti.

"Vedat Aydın dosyası onca itiraf ve ifadeye karşın bir arpa boyu bile ilerlemedi ama bir kere daha buradan sesleniyoruz. Bu dosyada failler isim isim adres adres belli.O halde failler yargılansın. Cezasızlık zırhıyla korunma son bulsun."