1 Ekim 2024 Salı

İHD İzmir Şubesi: Osman Özçalımlı'nın ölümü aydınlatılsın

Aliağa Kapalı Hapishanesi'nde bedelli askerlik yaparken tehdit edildikten sonra öldürülen Osman Özçalımlı için açıklama yapan İHD İzmir Şubesi, "Askeri bölgelerdeki ölümlerin ve suçların önlenebilmesi için etkin soruşturmaların yapılması gerekiyor" dedi.

İHD İzmir Şubesi, Aliağa Kapalı Hapishanesi'nde bedelli askerlik yaparken tehdit edildikten sonra cansız bedeni bulunan Jandarma Er Osman Özçalımlı'ya ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Dernek binasında yapılan basın toplantısında konuşan şube yöneticisi Ayşenur Kizaroğlu, Türkiye'de şüpheli asker intiharları ve ölümlerinin yüksek olduğunu belirterek, intiharların çok büyük bir çoğunluğunu şüpheli ölüm olarak nitelendirdiklerini söyledi. Kizaroğlu, Milli Savunma Bakanlığı'na "Şüpheli asker intiharları veya şüpheli kazalar sonucunda yaşamını yitiren askerlerle ilgili etkili soruşturma yapıldı mı? Bu olaylarda sorumluluğu olan kaç komutana veya askere ceza verildi? Kaç komutan veya asker görevinden açığa alındı? Yaşam hakkı ihlali nedeni ile asker ailelerine tazminat ödendi mi?" diye soruldu. 

VİCDANİ RET HAKKI TANINMALI
Türkiye'de şüpheli asker ölümlerinin en önemli nedeninin vicdani ret hakkının tanınmamış olması olduğunu söyleyen Kizaroğlu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin bu hakkı tanımayan Türkiye'ye defalarca uyarıda bulunduğunu belirtti. "Türkiye'de askerlik zorunludur, 20 yaşına gelen genç erkeklere tercih hakkı tanınmamaktadır" diyen Kizaroğlu, vicdani ret hakkının bir an önce tanınması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki askeri disiplin ortamının ağırdır ve genç erkeklerin altından kalkabileceği bir durum olmadığına dikkat çeken Kizaroğlu, konuya dair acil düzenlemelerin yapılması gerektiğini savundu.

ASKERLER AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR
Türkiye'de nefret suçlarının cezasız kaldığını vurgulayan Kizaroğlu, "Askeri bölgelerde etnik veya dini kimliğinden, mezhebinden veya siyasi ve felsefi görüşünden kaynaklı olarak ayrımcılığa maruz kalan askerlerin başına ne geldiğini hepimiz bilmekteyiz. Nitekim intihar ettiği veya kaza sonucu öldüğü belirtilen askerlerin önemli bir kısmının etnik kimliğinin Kürt olması veya Alevi inancına mensup olmaları bunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır" diye konuştu. Askeri alanlarda işlenen suçların etkili bir şekilde soruşturulmadığını belirten Kizaroğlu, ölüme sebep olanlar veya öldürenler hakkında etkili soruşturma ve kovuşturma yürütülmediği için caydırıcılık olgusunun da olmadığını ifade etti.

İŞKENCE SUÇLARI SORUŞTURULMALI
AKP iktidarının bir an önce tedbirler alması gerektiğini ifade eden Kizaroğlu, "Bu tedbirlerin başında vicdani ret hakkının tanınması, nefret söyleminin yasaklanarak nefret suçlarının düzenlenmesi, askeri bölgelerde işlenen yaşam hakkı ihlallerine sebep olan suçlar, vücut bütünlüğüne yönelik suçlar ve işkence suçlarının savcılıklarca soruşturulup mahkemelerde yargılamaların yapılması ve askeri disiplin ortamının insanileştirilmesini sağlamalıdır" dedi.

Kirazoğlu, İHD İzmir Şubesi olarak ailenin başvuruları doğrultusunda ilgili mercilerle gerekli yazışmaları yapacaklarını ve olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.