23 Eylül 2024 Pazartesi

İHD İzmir Şubesi: Ne Halepçe ne Beyazıt unutulacak

İHD İzmir Şubesi, Halepçe ve Beyazıt katliamlarının yıldönümünde yaptığı açıklamada, katliamları kınadı.
İHD İzmir Şubesi, dernek binasında Halepçe ve Beyazıt katliamlarının yıldönümünde basın toplantısı düzenledi.
 
Açıklamayı okuyan Caner Canlı, "Biz insan hakları savunucuları diyoruz ki İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Ne Halepçe ne de Beyazıt katliamları unutulmayacak. İnsanlık tarihinde kapkara birer sayfa olarak kalmaya devam edecektir" dedi.
 
Canlı, "Halepçe; elma kokusuyla gelen soykırım ve İstanbul Üniversitesi Beyazıt katliamı. Tarih 16 Mart 1988... Irak savaş uçakları Halepçe'yi bombaladı. Çığlıklarla bağırışlarla çağırışlarla ve keskin bir elma kokusuyla öldüler ve bir avuç kül oluverdiler ne olduğunu anlayamadan. En çok da çocuklar öldü Halepçe’de. Tıpkı diğer katliamlardaki gibi" dedi.
 
17 Mart’a kadar aralıklarla süren saldırılarda ölen sayısının net olmadığını vurgulayan Canlı, "Halepçe’de 16 Mart 1988’de insanlık nefessiz bırakıldı, yakıldı. Hatırlamak, anmak, onurumuzdur. İnsanlık için onurdur" diye konuştu. "Tarihe İstanbul Üniversitesi Beyazıt Katliamı diye bir utancımız daha düştü. Olayın faili olarak Ülkü Ocakları Başkanı ile MHP Gençlik Kolu Başkanı gözaltına alındılar ama bir süre sonra serbest bırakıldılar. Aralık ayında Maraş Katliamı yapıldı. Sıkıyönetim ilan edildi. Dava Sıkıyönetim Mahkemesi’ne sevk edildi. Sonra da 12 Eylül darbesi yapıldı. Dava faili meçhul dosyalar arasına girmişti bile" şeklinde belirten Canlı, "AKP Hükümeti 12 Eylül Referandumu ile Anayasa’nın Geçici 15. Maddesini kaldırdı ve 12 Eylül generallerini yargılamak için dava açtı. 12 Eylül davasının iddianamesinde darbecilerin darbeyi haklı kılmak için 1 Mayıs 1977 ve 16 Mart katliamlarını kontrgerillaya yaptırdığını iddia etti. Ancak hükümet sanık sayısını iki generalle sınırlı tuttu. 16 Mart Davası yine zaman aşımından düştü" dedi.
 
Canlı "Biz insan hakları savunucuları diyoruz ki İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. Ne Halepçe ne de Beyazıt katliamları unutulmayacak. İnsanlık tarihinde kapkara birer sayfa olarak kalmaya devam edecektir" diye kaydetti.