30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD İzmir: İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz

İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi'ne dair Danıştay kararına itiraz ederek, başta kadınlar olmak üzere tüm demokratik kamuoyunu sözleşmeye sahip çıkmaya çağırdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshinin hukuka uygun olduğuna karar vermesine tepki göstermek için şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Komisyon adına konuşan Cemile Karakaya, kadınların ve LGBTİ+'ların eşit, şiddetsiz bir yaşam sürmesi için İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmesinin mümkün olmadığını vurguladı. İstanbul Sözleşmesini savunmanın sadece kadınların değil tüm demokratik kamuoyunun sorumluluğu olduğunu vurgulayan Karakaya, şöyle devam etti: "İstanbul sözleşmesinden çekilmek, Anayasadaki eşitlik ilkesinden vazgeçmek, şiddeti önlemekten, şiddete maruz kalanı korumaktan vazgeçmek demektir. Şiddete uğrayanı korumaktan vazgeçerken, şiddet uygulayanı korumaya almak demektir. Hatta şiddete uğrayanı korumaktan vazgeçerken şiddet uygulayanı aklamaya çalıştığını tüm dünyaya ilan etmek demektir."

İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Karakaya, tüm kadınlara ve halka adil, eşit bir yaşama sahip çıkma çağrısı yaptı.