30 Eylül 2024 Pazartesi

İHD İstanbul Şubesi: Yasak kararları kaldırılsın, saldırılara son verilsin

İHD İstanbul Şubesi, HDP'nin Ankara'ya yaptığı "Darbelere karşı demokrasi yürüyüşü"ne yönelik engellemelerin hukuksuz olduğunu belirtti, tüm yasak kararları ve engellemelerin kaldırılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, HDP'nin "Darbelere karşı demokrasi yürüyüşü"ne yönelik yasaklamayı kınadı. İHD, İstanbul ve Marmara Bölgesi illerinin valilikleri tarafından alınan yasak kararları da dahil tüm yasak kararlarının derhal geri çekilmesini istedi.

HDP'nin 15 Haziran'da Edirne ve Hakkari'den, iki koldan Ankara'ya başlattığı "Darbelere karşı demokrasi yürüyüşü"ne yönelik engelleme ve yasakmaların, hukuki dayanaktan yoksun olduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa'da düzenlenen "silahsız ve saldırısız gösteri ve toplantı hakkı yanında siyaset yapma hakkının" da açık ihlale olduğu vurgulandı. 

Bu nedenle yasak ve engelin derhal kaldırılarak ihlale son verilmesini isteyen İHD İstanbul Şubesi, 20 Haziran'da Ankara'da sona erecek yürüyüşün iktidar güçleri tarafından hedef haline getirildiğini söyledi. 

Bir çok ilde yasak kararı alındığını hatırlatan İHD, İstanbul Valiliği tarafından alınan yasak kararında, "parti binası ve önünde basın açıklaması yapılabileceği belirtilmesine rağmen, basın açıklaması yapılması ihtimaline dayanılarak HDP İstanbul İl binası TOMA ve zırhlı polis araçları ile ablukaya alınmış, yasağın kapsamı keyfi olarak genişletilmiştir" dedi.

Silivri'de yaşanan polis saldırısı ve gözaltıları da anımsatan İHD, şunları kaydetti: "Valilikler tarafından, barışçıl toplantı ve gösterilerin yasaklanmasına dair alınan bu kararlar, basın açıklamalarına yapılan fiziki engellemeler ve gözaltı uygulamaları,  demokratik ve yasal hakların kullanımının hukuk dışı olarak engellenmesi, aynı zamanda Anayasa, AİHS ve Avrupa İnsan hakları Mahkemesi içtihatları çerçevesinde açık hak ihlalidir. Bu uygulama ve yasak kararlarından derhal dönülmeli, temel hakların özüne yönelen bu saldırılara son verilmelidir."