1 Ekim 2024 Salı

İHD: Irkçılığa karşı omuz omuza mücadele etmeliyiz

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Sakarya'da Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırıyı kınadı. Komisyon, ırkçılığa karşı birlikte mücadele verilmesi gerektiğini vurguladı.

Sakarya'da Kürt mevsimlik işçilere yönelik saldırıya tepkiler sürüyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, saldırıyı kınadı.

Sakarya Valiliği'nin yaptığı açıklanın, devletin her zamanki inkar politikasının örneklerinden olduğu kaydedildiği açıklamada, daha iki ay önce Türkler'in Kürtler'e yönelik ırkçılığının bir örneğinin Yozgat'ta yaşandığı hatırlatıldı.

'SAKARYA'DA SON BİR YIL İÇİNDE İKİ IRKÇI CİNAYET İŞLENDİ'
Son bir yılda Sakarya'da ıkı ırkçı cinayetin işlendiği de hatırlatılan açıklamada, şunlar ifade edildi: "Aralık 2018'de Sakarya'da Kadir Sakçı ve oğlu Kürtçe konuştukları için silahlı saldırıya uğramış, katil baba ve oğula 'Kürt müsünüz, Suriyeli mi?' diye sormuş. 'Evet Kürdüz' cevabını alınca 'zaten sizi sevmiyorum' diyerek belindeki tabancayı çıkarıp ateş etmişti. Baba Kadir Sakçı hayatını kaybetmiş, oğlu ağır yaralanmıştı. Sakarya Valiliği'nin olayla ilgili açıklamasında ise aynı minvaldeydi. Açıklamada, 'meydana gelen cinayet olayının sebebinin çarpıtılarak etnik bir nedenden kaynaklanmış gibi algı yaratılmaya çalışılmasının gerçekle hiçbir alakası yoktur' denildi. Ekim 2019'da ise yine Sakarya'da, Kürtçe konuştuğu için önce altı kişi tarafından linç edilen sonra başından vurulan 19 yaşındaki Şirin Tosun 54 günlük yaşam mücadelesini kaybetmişti."

Her iki cinayetin takipçisi olduklarını ve yerinde araştırma ve görüşmeler yaptığını hatırlatan İnsan Hakları Derneği Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, duruşmaları da takip ettiğini bildirdi. 

'IRKÇILIĞA KARŞI OMUZ OMUZA MÜCADELE ETMELİYİZ'
"Kürtlere yönelik sistematik ve tabana yayılmış ırkçılığı kınamak, lanetlemek, sosyal medyada konu etmek yetmez" denilen açıklamada, bir yandan hukuk yolları zorlanırken diğer yandan da yerelerde ırkçılık karşıtı en geniş cephenin oluşturulması gerektiğini vurgulandı. Komisyon, "Irkçılığa karşı birlikte, omuz omuza mücadele, başka çaremiz yok" dedi.