23 Eylül 2024 Pazartesi

İHD: İktidar yerel seçim sonuçlarını iyi okumalıdır

İHD MYK'sı tarafından açlık grevi ve yerel seçimlere ilişkin yapılan açıklamada, yerel seçim sonuçlarının iktidar tarafından doğru okunması gerektiğine dikkat çekti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından gündemdeki konulara ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin, Öztürk Türkdoğan ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri katıldı.
 
Basın toplantısında konuşan Türkdoğan, Diyarbakır'da MYK toplantısında bir araya geldiklerini belirtti. Türkiye hapishanelerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevi gerçekleştiğini ve bunun Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatıldığını hatırlatan Türkdoğan, HDP Diyarbakır il binasındaki vekiller ve dünyada da çok sayıda kişinin açlık grevinde olduğuna da hatırlattı. Türkdoğan, "Türkiye'nin hukukunu uygulasaydı bunlara gerek kalmazdı. Tecrit yasalara aykırıdır ve siyasi iktidara da kalan görevini yerine getirmektir. Çeşitli ziyaretler gerçekleştirdik fakat sonuç alınmadı" diyerek tecrit için yaşamına son verenlerin isimlerini tek tek saydı.
 
'TECRİT SONLANDIRILMALIDIR'
 
Türkdoğan, hapishanelerde bulunan tutsaklara seslenerek şunları ifade etti: "Mahpuslara sesleniyoruz, yaşam hakkı kutsaldır. Kimse bu tür eylemlere başvurmamalıdır. Tabi, bu noktada siyasi iktidar ve Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz. Tecrit sonlandırılmalıdır çünkü ancak böyle açlık grevleri sona erecektir. Böylelikle bizde üzerimize düşeni yapacağız. Bizler insan hakları savunucularıyız. Hak savunucuları olarak tekrar üzerimize düşen görevi yapıp görüşmelerimize devam edeceğiz. Tutsaklara söylüyoruz sesinizi duyurduk. Umuyoruz ki iktidar bu sesi duyacak ve tecrit kaldırılacak."
 
Ardından yerel seçimlere değinen Türkdoğan, seçmenin yerel seçimlerde gereken mesajı verdiğini ve iktidarın gerekeni yapması gerektiğine dikkat çekti. Türkdoğan, "Şırnak'ta askerlerin oy kullanması, oyların kaydırılması kimseyi yanıltmamalıdır. Umuyoruz ki, bu sonuçlar siyasi iktidar tarafından değerlendirilir ve adımlar atılır. Halk tecrit uygulamasına prim vermemiştir. Türkiye'nin tekrar barış sürecine girmesi Abdullah Öcalan'dan geçtiğini göstermiştir. Sonuçlar doğru okunmalıdır. Cezaevlerindeki düşünce tutsakları tahliye edilmelidir. Türkiye yasal ekonomi reformunu açıkladığı gibi yasal mevzuatlarını da değiştirmeli ve açıklamalıdır" diyerek konuşmasını sonlandırdı.