25 Eylül 2024 Çarşamba

İHD gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi

Ankara'da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınanların serbest bırakılması için İHD Ankara Şubesi'nin düzenlediği basın toplantısında konuşan yazar Fikret Başkaya, "Rejim kapsamlı bir saldırı yöneltiyor" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, Ankara'da dün sabah yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan İHD, HDP ve SES üye ve yönetiilerinin serbest bırakılması talebiyle Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı yaptı.

Basın toplantısına HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, yazar Fikret Başkaya, şair Ahmet Telli, gazeteci Hüseyin Aykol, ESP, Devrimci Parti, HDK, SMF ve Alınteri temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD Ankara Şube Yöneticisi Sevil Turgut, "Dün sabah itibari ile İHD Ankara Şube Eşbaşkanımız Fatin Kanat, İHD Ankara Şube bir önceki dönem yöneticilerimizden Ziya Cebeci, Ses MYK üyesi Fikret Çalağan ve eski MYK üyesi Belkıs Yurtsever, HDP PM üyesi Bereket Kar, HDP Ankara İl yöneticisi Av. Kemal Akalın, HDP’li Saim Serin, Mazhar Yerlikaya, Ethem Özgan, Şehriban Başak, Sabahattin Karlı, evleri basılarak gözaltına alınmışlardır. Mide kanseri olan Mazhar Yerlikaya dün gece sağlık raporlarının teslim edilmesiyle birlikte ifadesi alınarak serbest bırakılmıştır" dedi.

Sendikaların, siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin üye ve yöneticilerine, gazetecilere, düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde itiraz hakkını kullanan herkese polisin baskısı ve tutuklamalara varan yıldırma politikaları uygulandığını ifade eden Turgut, "Onlaca kişinin evine sabahın erken saatlerinde, baskınlar yapılarak; yaşadıkları çevreye, ailelerine ve kendilerine onur kırıcı tutumlar sergilenmektedir" diye kaydetti.

Turgut, "İHD Şube Eşbaşkanımız Fatin Kanat ve gözaltına alınan diğer herkes, ifadeye çağrıldıklarında ilgili savcıya gidebilecekken, sabahın erken saatlerinde evleri basılarak, aramalar yapılarak, korku uyandırılarak gözaltına alınmaları kabul edilemez. Demokrasi ve insan hakları önünde engeller oluşturan bu uygulamalar ve bu gözaltı furyası sonlandırılmalı ve gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır. Anayasal bir hak olan ve uluslararası sözleşmelerle de garanti altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü ortadan kaldırılamaz. Bu haklar suç değildir, suç sayılamaz. Siyasal iktidar bu yasa ve sözleşmelere uymakla yükümlüdür" diye belirtti.

Ardından konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da, "Gözaltılarla bizleri yıldırmaya çalışıyorlar. Ama bizler bugün burada hep birlikteysek korkmadığımız içindir. Bu yolun sonu onlar için çok açık değil. Bizim yolumuz ise hep birlikte oldukça açık ve umutlu. Bu ülkenin mutlaka bir gün hepimiz için yaşanabilir bir hale geleceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Yazar Fikret Başkaya ise, "Rejim kapsamlı bir saldırı yöneltiyor" diyerek, yaşananların sadece Türkiye’ye mahsus olmadığının altını çizdi. Fikret, "Kapitalist dünya sistemi potansiyelini tüketti. Meşruiyet üretme yeteneğini kaybetti. Ellerinde şiddeti, baskıyı ve terörü araçsallaştırmaktan başka bir koz kalmadı. Yalnız bu ülkedeki neoriberal faşizmin ayrı bir yanı var. Bu İslam soslu bir neoriberal faşizim. Ama devrimlerin sebebi bardağı taşıran son damla değildir. Bardağın dolu olmasıdır. Ve bardak dolmakta, burada da orada da dolmakta" diye kaydetti.