1 Ekim 2024 Salı

İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan'a beraat

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davanın 2'nci duruşmasında, mahkeme heyeti delil yetersizliği sebebiyle Türkdoğan'ın beraatine karar verdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla açılan davanın 2'nci duruşması Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Oya Ersoy ve Murat Sarısaç, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Duruşmada ilk olarak, savcılık mütalaa verdi. Türkdoğan hakkında örgüt üyeliğine ilişkin yeterli delil ve suç unsuru oluşmadığını belirten savcı, Türkdoğan'ın beraatini talep etti.

Ardından savunmasını yapan Türkdoğan, "Açıklamalarım tamamen insan hakları savunuculuğu kapsamındadır ve isnat edilen suçlarla ilgili değildir" ifadelerini kullandı.

Avukat Kerem Altıparmak, "Atılı suçlar doğrultusunda müvekkilimin iradesini terör örgütüne teslim ettiğinin gösterilmesi gerekir. Ancak bunu kanıtlayacak herhangi bir delil yok. Delil olarak sunulan belge ve bilgilerin de buna emare olarak değerlendirmesi mümkün değildir" diyerek Türkdoğan'ın beraatini istedi.

Savcılık mütaalasına katıldığını belirten avukat Emrah Şeyhanlıoğlu, "Hem müvekkilimiz hem de diğer meslektaşlar ifade etti. Türkdoğan uzun yıllardır insan hakları savunuculuğu yapmıştır. Açıklamaların hepsinde bir kısım uluslararası düzenlemelere atıf yapılmaktadır. Dolayısıyla bu açıklamalarla örgüt üyeliği çıkarımı Anayasa'ya ve kanunlara uluslararası sözleşmelere göre mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, dosyadaki delillerin yetersizliğinden Türkdoğan hakkında beraat ve adli kontrolünün kaldırılması kararını verdi.