25 Eylül 2024 Çarşamba

İHD: Doktor reddetti, Polis Kavruk'tan zorla tükürük aldı

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Bakırköy Hapishanesi'nde Esin Kavruk'tan zorla DNA örneği alınmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD Eş Genel Başkanı Keskin, "TEM'de görevli Mehtap ve Muhammed isimli polisler, doktorun geri çekilmesi üzerine işkence uyguladı. Kavruk'un gırtlağını sıkarak tükürük örneği aldı" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Bakırköy Kadın Hapishanesi'nde Esin Kavruk'tan zorla DNA örneği alınması ve Kavruk'la beraber B6 koğuşunda bulunan kadınlara işkence uygulanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısına İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin, Kavruk'un avukatı Gülizar Tuncer ile Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) ile Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) temsilcileri de katıldı. 

Açıklama yapan komisyon üyesi Hatice Onaran, Esin Kavruk'un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda "Savaşa hayır" dediği için tutuklandığını hatırlattı.

Tutuklanmasının ardından 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin DNA örneği için karar çıkardığını söyleyen Onaran, "Kavruk bu karara İtiraz ederek 11 Kasım 2019'da götürüldüğü Adli Tıp Kurumu (ATK) da kan ve doku örneği vermeyi reddetmiş ve doktor da bu doğrultuda tutanak tutarak kendisini hapishaneye geri göndermiştir" diye konuştu.

'MÜDÜR,GARDİYAN VE ONLARCA POLİS İLE SALDIRI DÜZENLENDİ'
Daha sonra hapishane müdürünün "savcının talimatı olduğunu ve zorla da olsa DNA örneği alma işlemini yapacaklarını" söylediğini aktaran Onaran, şu bilgileri paylaştı: "28 Kasım 2019 Perşembe günü hapishanenin 1 ve 2. müdürleri, başgardiyanlar ve tüm infaz koruma memurları, ayrıca onlarca polisin katıldığı bir operasyonla B-6 koğuşuna girilerek mahpuslar darp edilmiş, işkence görmüş, yerlerde sürüklenmiş ve Esin Kavruk aralarından alınmıştır.

'DOKTOR ZORLA MÜDAHALEYİ KABEL ETMEDİ, POLİS ZORLA ALDI'
"Esin Kavruk, jandarma minibüsüyle Haseki Devlet Hastanesine getirilip Terörle Mücadele Şube polislerine teslim edilmiştir. Doku örneği vermeyi kabul etmeyen Esin Kavruk'a doktor 'tamam' demiş ancak polisler yere düşürerek zorla boğazından ve çenesinden tutarak, damağını yırtıp tükürük örneğini almışlardır. Polisler gittikten sonra, jandarma sorumluluk almamak için ilgili doktordan Esin Kavruk'a darp raporu almıştır. Esin Kavruk'a uygulanan insanlık dişi ve hukuka aykırı muamelenin yanında, mahpuslar Dilek Geçgin, Zeynep Gerçek ve Zuhal Sürücü de ciddi darp edilmiş, fiziksel ve cinsel işkenceye maruz kalmışlardır."

Adalet Bakanlığı'na seslenen Onaran, suçu işleyenler hakkında soruşturma açılmasını talep etti ve insan hakları savunucuları olarak tutsakların sözü olmaya devam edeceklerini belirtti.

'SALDIRI VÜCUT BÜTÜNLÜĞÜ İHLALİ İŞKENCESİDİR'
Kavruk'un avukatı Gülizar Tuncel, B6 koğuşunda gerçekleşen saldırının Kavruk özelinde bütün kadınlara olduğuna işaret etti ve rızası dışında DNA örneği alınmasının "vücut bütünlüğü ihlali" anlamında işkence olduğunu vurguladı.

Hapishane idaresinin defalarca koğuşa saldırmakla tehdit ettiğini söyleyen Tuncel, şöyle devam etti: "Operasyon olacak diye kadınlar sürekli kıyafetleriyle yatıp kalkıyor. Operasyon olduğu gün, sabah bütün müdürler, baş gardiyanlar, bütün personeller hatta stajyer gardiyanlar dahil 100 civarı bir kalabalıkla koğuş basılıyor. Operasyon, "A takımı" adı verilen müdahale ekibi tarafından gerçekleşti. Cezaevi idaresinin bu operasyonunun içerisinde olduğu belirtiliyor. Kadınlar yerlerde sürükleniyor, kolları, bacakları postallarla ezilmiş. Cinsel işkence yapılmış. Kafaları duvarlara çarpılmış. O koğuşta bulunan kadınların hepsi darp ediliyor. Bütün koğuş dağıtılıyor, notlar 'örgütsel belge' denerek alınıyor" diye konuştu.

Saldırının sırasında kadın tutsakların, bir gün önce boşaltılan IŞİD ve adli tutukluların kaldığı hücrelere götürüldüğünü aktaran Tuncer, "Kadınlar Kavruk gelene kadar susuz ve yemeksiz bırakıldı. Kavruk hastaneye TEM ve jandarma eşliğinde götürülüp bekletiliyor. Orada doktor Kavruk'un rızası olmayınca muayene etmiyor. Polisler ayaklarını itiyor, üzerine yığılıp boğazını sıkarak çenesini açmaya çalışıyor. Tükürük örneğini alıp Jandarma'ya teslim ediyorlar. Jandarma, olayı kendi üzerinden atmak için başka hastaneye götürüp darp raporu alıyor" diye belirtti.

‘ZORLA DNA ALMAK, ZAMANINDA YAPILAN KAFATASI ÖLÇMEKLE AYNIDIR’
İHD Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni imzaladığını vurgulayarak, "Sözleşmenin belirli maddeleri var. Bu maddeler kadına orantısız şiddetti, kamusal veya özel alanda uygulanan psikolojik ve fiziki şiddeti, devlet adına görev yapan kişilerin ise hiçbir kimseye şiddet uygulayamayacağını beyan ediyor" diye kaydetti.

Sözleşmenin dışında kişilerin beden muayenelerine ilişkin genelge olduğunu anımsatan Keskin, "Tıpta zorla müdahale yoktur" dedi.

Keskin, "Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı'nda (TEM) görevli olan Mehtap ve Muhammed isimli polisler, doktorun geri çekilmesi üzerine işkence uyguladı" dedi ve ekledi: "Polisler, Kavruk'un gırtlağını sıkarak tükürük örneği aldı. Hepimiz tehlike altındayız. Bu uygulamalar sadece faşizm ortamında vardır. Zorla DNA almak, zamanında yapılan kafatası ölçmek ile aynıdır."