22 Eylül 2024 Pazar

İHD Batman Şubesi Rezan Baytar'ın akıbetini sordu

İHD Batman Şubesi 618. hafta eyleminde 20 Şubat 1994'te gözaltına alınan Cüneyt Aydınlar'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşarak, hakikatin açığa çıkarılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 618. hafta eylemini Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Rezan Baytar, 20 Şubat 1994'te İstanbul'un Bakırköy ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cüneyt Aydınlar'ın hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Aydınlar'ın üniversite eğitimi için Diyarbakır'dan İstanbul'a geldiğini ifade eden Baytar, 20 Şubat 1994'te arkadaşıyla buluşmak için gittiği Bakırköy'de TEM polisleri tarafından düzenlenen bir operasyonla gözaltına alındığını aktardı.

'FİRAR ETTİĞİNE DAİR TUTANAK DÜZENLENDİ'
Aydınlar'ın Gayrettepe'deki karakola götürüldüğünü ve 7 gün kayıt dışı gözaltında tutulduktan sonra 27 Şubat 1994'te gözaltı kaydı yapıldığını dile getiren Baytar, "28 Şubat 1994 günü akşam saatlerinde, Terörle Mücadele Şubesinde görevli polisler Cüneyt'i Beyoğlu Çukurcuma Kadirler Yokuşu'na getirdi. Mahalle sakinleri 30 kadar polis eşliğinde elleri kelepçeli olarak getirilen Cüneyt'in kanlar içinde olduğunu, bir bacağının kırık olduğunu ve ayakta duramadığını gördüler" dedi.

'2 MART 1994'E KADAR GÖZALTINDA TUTULDU'
Polislerin Aydınlar'ın yer gösterme esnasında "dur ihtarına uymayarak kaçtığına" dair tutanak düzenlediğini ifade eden Baytar, Aydınlar'la birlikte gözaltında tutulan 14 kişinin tutuklandığını söylendi. Baytar, şöyle devam etti: "Bu kişiler 17 Mart 1994 tarihinde avukatları aracılığıyla kamuoyuna yaptıkları açıklamada Cüneyt Aydınlar'ın 20 Şubat 1994 tarihinde gözaltına alındığını ve onu 2 Mart 1994 tarihine kadar gözaltında gördüklerini söylediler. Ağır işkence gören Cüneyt'in 2 Mart 1994 tarihinde, kendisine 'Ölmeye hazır mısın? Ölmeye gidiyorsun!' diyen altı polis tarafından sürüklenerek bulunduğu hücreden götürüldüğünü ve kendisini bir daha görmediklerini açıkladılar."

'KOVUŞTURMAYA GEREK YOK KARARI VERİLDİ'
Savcının olayı soruşturmak yerine polisin "firar" iddiasını esas aldığını kaydeden Baytar, "Hakim, polislerin ifadelerini esas alarak haklarında beraat kararı verdi. Zaman aşımını gerekçe gösterip şüpheliler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına kararı verildi" dedi.

Adalet ve hakikat arayışında ısrarcı olacaklarının altını çizen Baytar, "Gözaltında kaybedilen insanların akıbetlerinin araştırılmasını, faillerinin bulunup yargılanmasını, ülke tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutulmasını ve bu kara lekenin bir an önce temizlenmesi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz" dedi.