23 Eylül 2024 Pazartesi

İHD Ankara: Savaş politikaları dünyayı bir çukura itiyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi bu ayki Barış Nöbetinde Ortadoğu'da yaşanan savaşlara dikkat çekerek, savaş politikalarıyla halkların teslim alınamayacağını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi yönetici ve üyelerinin her ayın ilk Cuma günü tuttuğu Barış Nöbeti bu ay da devam etti. Bu ayki nöbette Ortadoğu'da süren savaşlara dikkat çekildi.

Açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, coğrafyanın dört bir yanında insanların savaş ya da olağanüstü koşullarda yaşam hakları için mücadele ettiğini söyledi.

"Dünya üzerinde yersiz ve yurtsuzların sayısı artıyor ve insanlar mülteci olmak zorunda bırakılıyorlar. Savaş politikalarını üreten yöneticiler ve onların işbirlikçisi silah tüccarları, dünyayı bir çukura doğru itiyor. Birlikte savaş suçu işlemeye devam ediyorlar, ediyorsunuz. Doğaya ve insana karşı kendi çıkarlarınız için savaşarak tüm canlıları bir sayıdan ibaret kılmaya çalışıyorsunuz" diyen Yazmacı, toprağın egemenler tarafından gasp edilmesine karşı halkların savunma savaşı verdiğini söyledi.

Egemenlere seslenen Yazmacı, "Savaş politikaları üreterek yaşamlarımız üzerinde karar sahibi olamazsınız. Sizlerden kurtulmamız ve barışı tesis etmemiz ve yaşam haklarımız için yeni bir dünya düzeni kurmamız gerekiyor" dedi.

Yazmacı, şöyle devam etti: "100 yıllık savaş ve nefret ikliminden çıkmanın yolu, şiddeti devlet normu haline getirmeden, modern devletin kuruluş aklı olan hak ihlallerini yapmadan, amasız fakatsız bir barış ve demokrasi aklı kurmakla mümkün olur. Hak ve özgürlükleri korumak asıl sorumluluğunuz olmak zorundadır ve tartışılmazdır. Toplumsal sözleşmeyi ve sorumluluğunuzu hatırlatıyoruz bir kez daha insanlığa çağırıyoruz. Barışı ve demokrasi isteğimizi birlikte haykıracağız, savaşa birlikte direneceğiz."