25 Eylül 2024 Çarşamba

İHD: 38 çocuğun zehirlenmesi 'kaza diye' geçiştirilemez

Bahçelievler'de bir yurtta yemekten zehirlenen 38 çocuk, ancak bir gün sonra hastaneye götürüldü. Aynı yurtta daha önce de gıda zehirlenmesi olduğunu açıklayan İHD İstanbul Şubesi, olayın "kaza" diye geçiştirilemeyeceğini söyledi.

İstanbul Bahçelievler'de bulunan 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi yurdunda kalan 38 çocuk, 2 Aralık günü akşam yemeğinde verilen yemekten zehirlendi. Çocuklar, gece zehirlenme belirtileri ortaya çıkmasına rağmen, rahatsızlıklarının artması üzerine ancak ertesi sabah çevrede bulunan çeşitli hastanelere götürülerek  tedavi altına alındı.

Hastanelerde tedavisi yapılan çocuklar, bugün okullarına dönebildi. Çocukların okulda ifadeleri alınırken, yurdun yemek işlerinin ENSAR Vakfı tarafından organize edildiği öğrenildi.

Çocukların zehirlenmesiyle ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1 Kasım 2018 tarihinde de aynı yurtta 17 öğrencinin zehirlendiğini hatırlatarak, "Anılan yurtta çocukların sağlıklı beslenme imkanlarının olmadığı, zehirlenen çocukların hastaneye sevkleri geciktirilerek yaşam haklarının tehlikeye atıldığı görülmektedir" dedi.

"Bu olay bir kaza denilerek geçiştirilemez" diyen İHD açıklamasında, "İnsan hakları savunucuları olarak;  gerek yaşam hakkı, gerek sağlığa erişim hakkı ve gerek eğitim hakkı kapsamında ihlal yaratan bu olayın etkin bir şekilde soruşturulması, sorumluların tepsi edilerek cezalandırılmaları ile bunun yanında yurdun fiziki koşullarının ve idareden kaynaklı eksikliklerinin derhal giderilmesi yönünde önlemler alınması için Cumhuriyet Savcılığını, Milli Eğitim Bakanlığı'nı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkililerini göreve çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.