25 Kasım 2024 Pazartesi

İHD: 2021 yılında en az 323 kadın katledildi

İHD Merkezi Kadın Komisyonu 2021 yılında kadına yönelik şiddete ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı. Raporda, 2021 yılında en az 323 kadının erkekler tarafından katledildiği, 118 kadının şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda ayrıca, 12 bin 500 kadının tutuklu olduğu, 0-6 yaş grubunda bulunan 345 çocuğun hapishanede büyümek zorunda bırakıldığı kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu Ankara'da bulunan Starton Otel'de, 2021 yılında kadına yönelik şiddete ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı. Açıklamaya, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve İHD yöneticileri katıldı. Basın toplantısında ilk olarak Eren Keskin söz aldı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KADINLAR MÜCADELESİYLE İMZALANDI
Hazırladıkları raporda, İstanbul Sözleşmesi'nin kadınlar için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşılacağını söyleyen Keskin, İstanbul Sözleşmesi'nin Nahide Opuz davası sonrası kadınların mücadelesi sonucu imzalandığını hatırlattı.

Bu iktidar döneminde imzalanan sözleşmenin yine bu ikidar döneminde tek kişinin imzasıyla feshedildiğini hatırlatan Keskin, "İHD'li kadınlar olarak, raporumuzda İstanbul Sözleşmesi'nin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz" diye belirtti.

Keskin'in ardından İHD Merkezi Kadın Komisyonu Sekreteri ve Dönem Sözcüsü Sevinç Koçak raporu açıkladı. Raporda, İHD'ye yapılan başvurular, hapishanelerde bulunan kadınlar, kadınlara yönelik hak ihlalleri, kadın emeği ve istihdam, İstanbul Sözleşmesi, kadın sığınaklarının durumu, kadın katliamları, şüpheli kadın ölümleri yer aldı.

2021 yılında İHD'ye başvuran kadınların çoğunun işsizlikten kaynaklı ekonomik ve temel haklar konusunda hukuki destek talebinde bulunduğunu aktaran Koçak, hapishanelerden de çok sayıda başvuru aldıklarını söyledi.

'EN AZ 323 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ'
2021 yılında en az 323 kadının erkekler tarafından katledildiğini belirten Koçak, "En az diyoruz çünkü kayda alınmamış, ismi bilinmeyen kadınları ekleyemedik. 118 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. 775 kadın seks işçiliğine zorlandı. Bin 19 kadın tecavüz ve tehdit edildi, şiddete maruz bırakıldı. Kadın ve LGBTİ+'ların haklarına yönelik 22 barışçıl toplantıya müdahale edildi. 8 toplantı ve etkinlik engellendi, 191 kişi gözaltına alındı en az 4 kişi yaralandı. En az 2 kişi çıplak aramaya, bir kişi tecavüz tehdidine maruz bırakıldı. Gökkuşağı bayrakları suç delili olarak gösterildi. 2021 yılı cinsiyet ayrımı endeksine göre Türkiye 156 ülke arasında 133'ncü sırada yer alıyor. Geniş tanımlı kadın işsizlik oranı 136.6 iken 13.3 milyon kadın ücretsiz bakım emeği verdiği için çalışma hayatına katılamıyor, her 10 kadından 3'ü kayıt dışı çalıştırıyor, erkekler kadınlara göre yüzde 27 oranında daha fazla kazanıyor" dedi.

'345 ÇOCUK CEZAEVİNDE'
Hapishanelerde kadın tutsaklara yönelik çıplak arama, işkence, taciz, tecavüz saldırıları yaşandığını aktaran Koçak, hapishanelerde 10 bin 522'si hükümlü, bin 978'i tutuklu olmak üzere toplam 12 bin 500 kadının olduğunu söyledi. Koçak, "Bu kadınlar ile birlikte 0-6 yaş arasında 345 çocuk anneleri ile birlikte hapishanelerde tutuluyor" bilgisini verdi.

Koçak, kadınlara yönelik şiddet ve hak ihlallerinin sona ermesi için şu önerileri sıraladı:
"♦ İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı iptal edilmeli ve 6284 Sayılı Kanun etkin bir şekilde uygulanmalı.
♦ Toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda derhal sağlanmalı.
♦ Kadına yönelik şiddet konusunda 7/24 kadınlar tarafından ulaşılabilecek profesyonel kişiler ve kurumlar oluşturulmalı, telefona ulaşamayan kadınlar için alternatif yollar kurulmalı ve bunlar Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce gibi pek çok dili barındırmalı, işaret dili bilen personel bulunmalı.
♦ Mülteci ve sığınmacı kadınların güvenliği sağlanmalı ve sığınmacı/mülteci kadınlara yönelik güçlendirici çalışmalar yapılmalı.
♦ Sığınaklar erişilebilir ve uluslararası standartlara uygun olmalı. 60 yaş üzerindeki kadınlar da sığınaklara kabul edilmeli.
♦ Sığınaklardan çıkan kadınlar için ekonomik ve sosyal yardımlar işlevsel olmalı. Kolluk kuvvetlerinin keyfi bir şekilde caydırıcı ve yanlış bilgi vermesine yaptırım uygulanmalı.
♦ Resmi kurum ve kuruluşların nefret söylemleri ve ayrımcı söylemleri hakkında yasal girişimlerde bulunulmalı.
♦ Doğum kontrol yöntemleri, kürtaj ve HPV aşısı ücretsiz olmalı.
♦ Cinsel sağlık hizmetlerinde kadınlar hiçbir ayrımcılığa maruz kalmamalı.
♦ Bebek ve çocuk kreşleri ücretsiz ve erişilebilir olmalı."
 
Koçak, taleplerin yerine getirilmesi, kadına yönelik şiddetin son bulması ve toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanması için sokakta olmaya ve hak ihlallerini takip etmeye devam edeceklerini vurguladı.