1 Ekim 2024 Salı

ICOR: Emperyalist savaşlara ve dünya savaşı tehlikesine karşı aktif direnişe

ICOR, 8-9 Mayıs 1945'de sosyalist Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'nun Hitler faşizmine karşı zaferi kazandığı günü kutladı, bu günü savaş karşıtı bir mücadele günü olarak belirlediğini kaydetti.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR), 1 Mayıs ve 8-9 Mayıs günlerine ilişkin açıklama yaptı.

İşçi sınıfının uluslararası mücadelesi günü olan 1 Mayıs'a, Ukrayna'nın Rus emperyalizmi tarafından istila ve büyük ölçüde yoğunlaşan genel bir emperyalistler arası savaş ve dünya savaşı tehlikesinde girildiği belirtilen ICOR açıklamasında, "Emperyalist ülkeler ya da Rusya bloku ya da dünyanın ana savaş çığırtkanı olarak NATO ittifakı içinde ABD bloku, farklı şekillerde doğrudan Ukrayna topraklarında karşı karşıya gelerek bir Üçüncü Dünya Savaşı tehlikesini yaratıyorlar" denildi.

8-9 Mayıs günlerinin sosyalist Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'nun 1945'de Hitler faşizmine karşı zaferini temsil ettiği kaydedilen açıklamada, "Rusya ve Doğu Avrupa'daki kitleler bugüne kadar bu günü kutlayageldiler ve ICOR bunu savaş karşıtı bir mücadele günü olarak belirledi" ifadelerine yer verildi.

III. Dünya Savaşı tehlikesine dikkat çekilen açıklamada, "Uluslararası işçi sınıfının, özellikle de uluslararası sanayi proletaryasının, kitlelerin, işçilerin, kadınların, gençlerin, çevrecilerin ve antifaşistlerin emperyalizme ve bugün de esasen nükleer silahların devreye girdiği yakın bir III. Dünya Savaşı tehlikesine karşı mücadelesinde temel belirleyici omurgayı oluşturma göreviyle karşı karşıya" diye belirtildi.

Süreğen dünya ekonomik ve finansal krizinin, korona salgınının, hızlanan silah yarışının, hızla artan enflasyonun giderek artan sayıda insanı hayatını karşılayamaz hale getirdiği belirtilen ICOR açıklamasında, aşılama yapılmadığı için Covid-19'dan dünya çapında 17 milyon kişinin öldüğü belirtildi. Açıklamada, "160 milyon insan daha bu süreçte yoksulluğa sürüklendi. 100'den fazla ülkede, zor mücadelelerle kazanılmış sosyal haklar ve sağlık hizmetleri kriz sırasında azaltıldı ve hatta tamamen geri çekildi. Milyonlarca insan işsiz kaldı ya da işleri ortadan kaldırılmak üzere askıya alındı" dendi.

Kitlelerin gösterilerde, direniş, grev ve ayaklanmalara benzer hareketlerde bu duruma karşı savaştığı vurgulanan ICOR açıklamasında, aktif direniş çağrısı yapılarak şu ifadelere yer verildi: "Açlık isyanlarında, enflasyona ve enerji şirketlerinin tekelci fiyat politikalarına karşı mücadelelerde varoluşsal çıkarlarını savunuyorlar.

"ICOR kendini çok açık bir şekilde konumlandırdı. Şimdi sözü eylemin takip etmesi gerekiyor: 1 Mayıs, her şeyden önce 'Sosyalizm ve komünizm için ileri' hata götürmez çağrısını tüm dünyada yaymak için ICOR ve tüm üye örgütlerini güçlendirmede sorumluluk alma günü! Emperyalist savaşların, işçilerin ve geniş kitlelerin sömürülmesi ve ezilmesi, çevresel yıkım ve gençlerin gelecek umudundan yoksunluğu ancak proletaryanın iktidarı ele geçirilmesi yoluyla geçmişe ait olarak kalabilir."