24 Eylül 2024 Salı

ICOR: Bilim ve teknolojiyi insanlar için harekete geçirin

Dünyanın çeşitli ülkelerinde faaliyet yürüten komünist, devrimci ve ilerici örgütlerin birleşik cephesini oluşturan ICOR, Covid-19 salgınıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Neoliberal politikaların bir sonucu olarak insanlığın yarısının karantina altında olduğu belirtilen açıklamada 11 maddelik talep sıralandı, "İşçilerin yarattığı toplumsal zenginliği, iş ve gelirlerin garantisi için, ekonomik rahatlama ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için kullanın" denildi.

Antiemperyalist ve Antifaşist Birleşik Cephe ICOR, "dünya kapitalist sisteminin mevcut dibe çöküşü, Covid-19 salgınının yayılması ile çakıştığı"na dikkat çekerek, emperyalist sistemin ve neoliberal politikaların salgını daha büyük bir kriz haline getirdiğini kaydetti. 

Hastalığa yakalanma ve ölüm sayılarının sarsıcı düzeyde olduğu belirtilen açıklamada acil yapılması gerekenlere ilişkin talepler sıralandı. 

"Covid Salgını Ortasında Kopitalizmin Güncel Krizine İlişkin Ortak Açıklama" başlığı taşıyan açıklamada, "İnsanlığın yarısı karantina altında. Çaresiz karantina önlemleri, kitlesel iş ve gelir kayıplarına neden oldu. En çok çileyi işçiler, işsizler, gençler, kadınlar ve çocuklar, göçmenler, renkli halklar, kır yoksulları ve tıklım tıklım hapishanelerde bulunan çekmektedir. Trilyonlarca dolar, euro ve yuan krizden çıkmanın bir yolunu arıyor. Polis ve ordu, devletin zor güçleri, daha sıkı kapatma uygulamalarına başvururken muhalifleri bastırıyor. İnsanlar, evdeyken bile, huzursuzlar. Krizden çıkış için bir yol görmek istiyorlar. İstikrarlı ve sürdürülebilir bir gelecek istiyorlar" ifadelerine yer verildi. 

'SOSYALİZM TEK GEÇERLİ ALTERNATİFTİR'
11 acil talebin sıralandığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Dünya kapitalist sisteminin mevcut dibe çöküşü, Covid-19 salgınının yayılması ile çakışmıştır. Hâkim emperyalist sistem ve mevcut neoliberal ekonomi politikaları, halk sağlığı sistemlerini yok etmiş; giderek daha baskıcı ve militarist önlemlerle yürütülen neo-muhafazakâr politikalar tarafından daha ağır bir şekilde zapturapt altına alınan halklara kemer sıkma programlarının dayatılmasını da dikte etmiş olduğundan salgın olması gerekenden daha büyük bir kriz haline gelmiştir. Etkileri giderek daha hızlı açığa çıkan çevre krizi, salgının toplumsal, ekonomik ve sağlık üzerindeki etkilerini de yine ağırlaştırmakta ve yeni salgınların ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktadır.

Hastalığa yakalanma ve ölüm sayıları sarsıcı bir düzeyde. İnsanlığın yarısı karantina altında. Çaresiz karantina önlemleri, kitlesel iş ve gelir kayıplarına neden oldu. En çok çileyi işçiler, işsizler, gençler, kadınlar ve çocuklar, göçmenler, renkli halklar, kır yoksulları ve tıklım tıklım hapishanelerde bulunan çekmektedir.

Trilyonlarca dolar, euro ve yuan krizden çıkmanın bir yolunu arıyor. Polis ve ordu, devletin zor güçleri, daha sıkı kapatma uygulamalarına başvururken muhalifleri bastırıyor. İnsanlar, evdeyken bile, huzursuzlar. Krizden çıkış için bir yol görmek istiyorlar. İstikrarlı ve sürdürülebilir bir gelecek istiyorlar.

Emperyalizm, kâr amaçlı yağma ve savaşlar, yüzyıldan uzun bir süredir, milyonlarca insanı öldürdü ve bunlar insanlığı kurtarmayacaklar. İnsanların çığlıkları sistem değişikliği için yükseliyor. İşçilerin yarattığı toplumsal zenginliği, iş ve gelirlerin garantisi için, ekonomik rahatlama ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için kullanın. Servetin yeniden dağıtılması, zenginlerin vergilendirilmesi yetmez. Yine, kurtarma hamleleri şirketler için olmamalı; üretim ve dağıtım insanlar için olmalıdır. Sosyalizm tek geçerli alternatiftir. Bankalar ve finansal sistemleri de içerecek şekilde stratejik sektörleri kamulaştırmalı ve bunları işçilerin kontrolüne bırakmalıyız. Şimdi müşterek iyinin çağı olmalı.

11 ACİL TALEP
Uzun vadeli istek ve arzularımız doğrultusunda şu acil talepleri öne sürüyoruz:

1. İşçilere hemen garantili gelir ve destek, nakit yardımı ve borç iptali/ertelemesi sağlanmalıdır.
2. İnsanların haklarını öne alan salgın yönetimi, kitlesel test ve yeterli sağlık hizmetleri sağlanmalıdır.
3. Çiftçiler, işçiler ve emekçi kitleler için sosyal koruma sağlanmalıdır.
4. Büyük şirketlere kurtarma paketleri değil, işçi sınıfı için kefalet yardımı uygulansın.
5. Yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin ağır dış borçlarının sadece ertelenmesi değil, iptali.
6. Eşit olmayan ticaret anlaşmalarının askıya alınması ve yeniden müzakere edilmesi.
7. Bilim ve teknolojiyi insanlar için harekete geçirin.
8. Halk sağlığı sistemleri kamulaştırılmalı, neoliberal politikalara direnilmeli ve lanetlenmeli.
9. Demokratik haklara ve insan haklarına saygı duyun; tüm siyasi mahkumları serbest bırakın.
10. Küba, Venezuela, Filistin ve Kuzey Kore HC dahil 30 ülke ve bölgeye yönelik yaptırımları kaldırın.
11. Askeri bütçeyi, halk sağlığı ve sosyal hizmetlere yeniden yönlendirin."

'EMPERYALİZM VE FAŞİZME KARŞI SAVAŞIN'
Halkları bilgilendirmemiz, krizin kökenlerini teşhir etmemiz, insanların ihtiyaçlarını bilmemiz ve onları desteklemenin yollarını bulmamız ve artan militarizme ve faşist önlemlere karşı çıkmamız gerekiyor.

Emperyalizm ve faşizme karşı savaşın! İnsanların refahını ve haklarını savunun! Egemenlik, demokrasi ve sosyalizm için mücadele edin!"