23 Eylül 2024 Pazartesi

İç Güvenlik şehitleri uğurlandı

İşgalci Türk devletinin İç Güvenlik Güçleri Akademisine yönelik yaptığı hava saldırısında yaşamını kaybeden 29 şehit, binlerin katılımıyla üç kentte uğurlandı.

İşgalci Türk Devletinin 9 Ekim günü Derik İç Güvenlik Güçleri Akademisine savaş uçaklarıyla yaptığı bombardımanda 29 İç Güvenlik Güçleri Uyuşturucuyla Mücadele Birimi üyesi yaşamını yitirmiş 28'i ise yaralanmıştı. Yaşamını yitirenler bugün Dêrik, Kobanê, Hesekê'de son yolculuklarına uğurlandı.

HESEKÊ
Derik'te Asayiş Akademisine yapılan saldırıda yaşamlarını yitiren 5 İç Güvenlik Üyesi; Salih Yûsif, Lorans Ebdi, Menaf Semir, Abdullah El İlêwi ve Aziz Ebdo ile, 4 Ekim günü Heseke'deki saldırılarda şehit düşen İskender Hiso merasimleri Heseke Şehit Dijwar Şehitliğinde yapıldı.

Şehitlerin naaşları Şehit Aileleri Meclisinden alındıktan sonra araçlarla Hesekê'ye bağlı Dawûdiyê köyündeki Şehit Dijwar Mezarlığına götürüldü. Merasim törenine Kürt, Arap halklarından yüzlerce kişi katıldı. İç Güvenlik Güçleri'de şehit düşen arkadaşlarının resimlerinin olduğu pankartlar, bayraklarıyla merasimde yer aldı.

Merasime PYD, TKŞ-CKŞ, JKŞ üyeleri de katıldı.

Merasim töreni, devrim şehitleri için saygı duruşuyla başlatıldı. Saygı duruşu ardından ilk sözü, Hesekê Şehit Aileleri Meclisi adına Fatima El Elî aldı. Şehit ailelerine başsağlığı diledi. Elî, "İşgalci Türk ordusu ve çeteleri, güçlerimizle yüz yüze savaşmaya cesaret edemediğinden uçaklara başvuruyor" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Meclis Üyesi Fidan Sido'da, şehitlerin bölgenin işgal saldırılarına karşı savunmasındaki istikrarın rolüne dikkat çekti: "Bugün Dêrik'ten Şehba'ya kadar şehitlerimizi uğurluyoruz. Başlattığımız bu yenilmez direniş sonsuzdur. Çünkü şehitlerimiz bu eşsiz devrimin kazanımlarını korumak için en değerli şeylerini, yaşamlarını feda ettiler. Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri Sözcüsü Elî El Hesen da, Kuzey ve Doğu Suriye'den 29 şehidin uyuşturucuyla mücadele mekanizmaları konusunda eğitim aldığını belirtti.

Elî El Hesenn şöyle devam etti: "Uyuşturucuyla Mücadele Akademisinin ve bölgenin alt yapı hizmetlerinin hedef alınması sistematiktir. Türk devletinin bölgelerimize olan nefretinin düzeyini göstermektedir. Bu akademiyi hedef almalarının amacı, toplumun moralini bozmak ve devrime güvensizlik yaratmaktır. Tarih kanla yazılmıştır. Çocuklarınıza barışın temelinin kutsal kan olduğunu öğreteceğiz."

"Saldırılara rağmen nesiller boyu bu topraklarda kalacağız" diyen Elî El Hesen, arkadaşlarının yolunu devam ettireceklerinin sözünü verdi.

Daha sonra şehitlerin kimlikleri okunarak ailelerine teslim edildi. Şehitler Salih Yüsif, Lorans Ebdî, Menaf Semîr ve Îskender Hiso'nun naaşları Şehit Dijwar şehitliğinde sloganlarla defnedildi. Şehit Ebdullah El Ilêwî'nin naaşları Şedadê Şehitliği, Aziz Abdo'nun naaşları ise defnedilmek üzere Til Hamîs şehitliğine götürüldü.

DÊRİK
Hava saldırısında katledilenlerden, Ednan Yûsif, Silêman Enter, Xwînrêj Temê, Mûaz Eta, Ehmed El Xidir, Mihemed El Eswed, Ebdulezîz Elî, Yezen El Keço, Mihemed Xalid ve Ebdulwahid El Ehmed için Dêrik'te bulunan Şehit Xebat Dêrik Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Dêrik, Girkê Legê, Çilaxa ve Til Koçer bölgelerinden binlerce kişi Dêrik Weteni Hastanesi önünde toplandı. Şehitler, intikam sloganlarıyla Şehit Xebat Dêrik Şehitliğine götürüldü. Merasim töreni, saldırılarda şehit düşenler için saygı duruşuyla başladı. Uğurlama töreninde ilk sözü Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eş başkanı Hesen Ebêd aldı. İşgal saldırılarına İç Güvenlik Güçleri ve halkın birlikte karşı duracağını söyledi. Bedeller pahasına kazanımları koruma mücadelesini sürdüreceklerini söyleyen Ebêd, "Ölümden korkmayan bu halk iradesini ve gücünü şehitlerden alıyor" dedi.

Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi Danışmanı Cîhan Xelil, işgal saldırılarına karşı halkın direnişine dikkat çekti. Cîhan Xelil, "Bu güç Türkiye'nin işgalini sarsmaktadır. Hiçbir güce güvenmiyoruz. En büyük gücümüz halkımız ve savaşçılarımızdır" ifadelerini kullandı.

Saldırıların iradelerini kıramayacağını söyleyen Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye Genel İdaresi Üyesi Diler Temo, "Bu saldırılar hiçbir zaman irademizi kıramaz, tam tersine irademizi güçlendirir, mücadelemizi ve direncimizi arttırır. Saldırıda şehit düşen Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm bölgelerinden 29 kahraman özveriyle çalışıyordu. Acı bir gün ama intikam bizim görevimiz. Bunu unutmayacağız ve intikamımızı alacağız" dedi.

Konuşmalarından ardından şehit belgeleri ailelerine verildi. Dört şehidin naaşı Şehit Xebat Dêrik Şehitliğinde, beş şehit Til Koçer Uqad El Eswed Şehitliğinde , bir şehit Tirbespiyê'de bulunan Şehit Dilşêr Şehitliği'ne uğurlandı.

KOBANÊ
İç Güvenlik Güçleri Uyuşturucuyla Mücadele Birimi Akademisi'ne yönelik saldırıda şehit düşen Elî Mihemmed Osman ve Orhan Hisên Miho Kobanê Şehit Dicle Şehitliği'nde kitlesel bir törenle son yolculuklarına uğurlandı.

Minbic, Kobanê, Ayn Îsa ilçelerinden gelen halkla birlikte, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti ve askeri kurum üyelerinin de katılımıyla şehitler uğurlandı. Saldırıda ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu ardından Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Ayşe Efendî bir konuşma yaptı. Ayşe Efendî, saldırılarla halkı göç ettirme amaçlanıyor dedi. Ayşe Efendi, "şehitlerden aldığımız direniş çizgisinin takipçisi olacağız" diye belirtti.

İç Güvenlik Güçleri üyesi Şero Kobanê, konuşmasında bugünün direniş ve fedakârlık günü olduğunu söyledi. "Halkların kardeşliğine dayanan Demokratik ulus projesine sahip bir halk olarak işgalcilere ders verme günüdür. Onlar bizi karanlık çağlara geri döndürmek istiyorlar" dedi.

Şero Kobanê konuşmasının sonunda, bedeli ne olursa olsun bölgeyi işgalcilerden koruyacaklarını söyledi.
Şehitlerin ailesi adına söz alan İzedîn ŞÊXÎ, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına işgal saldırılarına karşı birlik olma çağrısı yaptı.

Tören sonunda şehitlerin belgeleri ailelerine verildi. Şehitler sloganlar eşliğinde omuzlara alınarak son yolculuklarına uğurlandı.