20 Eylül 2024 Cuma

İç Anadolu hapishanelerinde 132 hasta tutsak var

Sadece İç Anadolu bölgesindeki hapishanelerde durumu ağır olan 19, çok sıkı takip edilmesi gereken 21 ve gerekli sağlıklı yaşam imkanı sağlanmak, tetkik, teşhis ve tedavileri yapılmak kaydıyla kalmasında sorun olmayan 92 olmak üzere toplam 132 hasta tutuklu bulunuyor.
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için 200. hafta basın açıklamasını gerçekleştirdi. 
 
İHD Ankara Şube binasında yapılan basın toplantısında inisiyatif adına açıklama yapan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, İç Anadolu bölgesindeki hapishanelerde durumu ağır olan 19, çok sıkı takip edilmesi gereken ve ağır hasta olabilecek durumda olan 21 ve gerekli sağlıklı yaşam imkanı sağlanmak, tetkik, teşhis ve tedavileri yapılmak kaydıyla kalmasında sorun olmayan 92 olmak üzere toplam 132 hasta tutuklu bulunduğunu bildirdi. 
 
Çevirmen, "Mahpusların hastalıklarının sebepleri genel anlamda; hapishanelerin fiziki koşulları (özellikle F tipi kapalı hapishanelerdeki koşullar), iklim şartları, hijyenik koşullar, beslenme sorunları, havalandırma kısıtlamaları, ısıtma sistemlerindeki yetersizliklerden kaynaklanmaktadır. Özel hastalıklar dışında, büyük oranda benzer kronik hastalıklar var; mide rahatsızlıkları, reflü, astım, akciğer hastalıkları, hemoroid, bağırsak sorunları, sinüzit, kronik baş ağrıları, bel ve boyun fıtığı gibi birçok hastalık bu olumsuz koşullardan kaynaklıdır" dedi.
 
Tutuklu ve hükümlülerin yeterince hareket imkanına sahip olmaması,  gün ışığından yeterince yararlanamamaları, hijyenik koşulların yetersizliği, temizlik malzemelerinin alımında yaşanan sorunların sağlık sorunlarını arttırdığına dikkat çeken Çevirmen, 2017 yılı ve 2018 Haziran ayına kadar hapishanelerde 8 hasta tutuklunun kalp krizi nedeniyle, 13 kişin de çeşitli hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 
 
Çevirmen, "Bu ölümlerin hepsinin önüne geçilebilirdi ancak gerekli olan müdahaleler zamanında yapılmayarak hastalar adeta ölüme terk edildiler" dedi. 
 
Hapishanelerdeki diğer hak ihlallerine de dikkat çeken Çevirmen, "Türkiye hapishanelerinde bulunan hasta mahpusların acil ve kalıcı tedavilerinin yapılması, hapishane koşullarında tedavisi yapılamayan/yapılmayan hasta mahpusların da acilen infazlarının durdurulması gerekmektedir" dedi.