25 Eylül 2024 Çarşamba

İç Anadolu Bölge Hapishaneleri Raporu: 13 tutsak yaşamını yitirdi

3 aylık İç Anadolu Bölge Hapishaneleri Raporu'nu açıklayan İHD üyeleri, 13 tutsağın yaşamını yitirdiğini, 52 tutsağın işkence gördüğünü, 32 tutsağın ise denetimli serbestlik hakkının gasp edildiğini aktardı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi 2023'ün ilk 3 ayında İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan hapishanelerdeki hak ihlallerine ilişkin raporunu açıkladı.

Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında raporu İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu. 3 ayda bölgede bulunan 24 kapalı hapishaneden 89, diğer hapishanelerden 39 kişi olmak üzere toplam 128 kişinin başvuru yaptığını belirten Çevirmen, 3 ayda 2'si kadın 13 tutsağın yaşamını yitirdiğini, 4 tutsağın hastalık, 3 tutsağın ateşli silahlarla, 6 tutsağın ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini söyledi.

Çevirmen, hak ihlallerine karşı gelişen açlık grevlerini şu şekilde sıraladı: "Afyon 1 Nolu T Tipinde mahpuslar hak ihlalleri ve ayakta sayım gerekçesiyle 2 Ocak 2023 tarihinde açlık grevi başlatmış ancak 6 Şubat'ta meydana gelen depremden sonra açlık grevini sonlandırmışlardır. Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan bir mahpus yaşadığı sorunlardan kaynaklı olarak 14 Haziran 2022 tarihiden itibaren ölüm orucu başlatmış, yapılan yazışmalar ve savcı ile görüşmelerden sonra 12 Mart 2023 tarihinde eylemini sonlandırmıştır. Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde mahpuslar Nisan ayı başlarında 3'er günlük dönüşümlü açlık grevi başlatmışlar ve hala devam edilmektedir. Samsun/Kavak S Tipi Kapalı Hapishanesine deprem bölgesinden getirilen mahpuslara uygulanan işkence ve kötü muameleye karşın 1 günlük açlık grevi yapılmıştır."
 
En az 32 tutsağın sağlık hakkının gasp edildiğini, en az 52 tutsağın ise işkence gördüğünü ifade eden Çevirmen, Adalet Bakanlığı'nın bu konuda verileri paylaşmaması, hapishanelerle iletişimin engellenmesi gibi sebeplerle işkence ve kötü muamele sayısının aslında çok daha yüksek olabileceğine işaret etti.

USLU: EN AZ 32 TUTSAĞIN DENETİMLİ SERBESTLİK HAKKI GASP EDİLDİ 
İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Mahir Uslu ise disiplin cezaları ve infaz yakmalara ilişkin verileri açıkladı. İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) kararıyla en az 32 tutsağın denetimli serbestlik hakkının gasp edildiğini kaydeden Uslu, hapishanelerde tutsakların her türlü hak talebine disiplin soruşturmalarıyla karşılık verildiğini vurguladı. Bu uygulamaların keyfi gerekçelere dayandığının altını çizen Uslu, "Disiplin soruşturmaları neticesinde mahpuslara haberleşme hakkı cezaları, hücre cezaları verilebilmektedir. Ancak daha önemlisi bu soruşturma ve cezalar bahane edilerek infazları yakılmaktadır. Zaten İnfaz Kanunu'ndan kaynaklanan haklar hapishane idarelerinin tercihlerine göre uygulanabilmektedir. Ağır hasta olan ve cezalarının son yılında olan mahpuslar, iyi hali olan mahpuslar dahi tahliye edilmemektedirler" ifadelerini kullandı.

AKBULUT: SEVKLERE İLİŞKİN KESİN VERİLERE ULAŞILAMIYOR
İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi avukat Ümit Can Akbulut, 3 ayda kaç tutsağın sevk edildiğine ilişkin kesin veriye ulaşılamadığına dikkat çekerek, "Deprem bölgelerindeki hapishanelerde tutulan mahpuslar; sorumluluk alanımızdaki Sincan Kampüs Hapishanesine, Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesine, Kırşehir S Tipi Kapalı Hapishanesine, Tokat T Tipi Kapalı Hapishanesine, Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesine, Samsun/Kavak Çocuk Hapishanesine, Samsun/Kavak S Tipi Kapalı Hapishanesi, Bolu/Gerede L Tipi Kapalı Hapishanelerine sevk edilmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Raporun sonuç kısmında Türkiye'nin taraf olduğu ulusal ve uluslararası sözleşmeler hatırlatılarak, "Heyetlerimiz ve kurumumuz; hapishane rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerektiğini tespit etmiştir. İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezanın Önlenmesi Sözleşmesi Seçmeli Protokolü'ne uygun şekilde, bağımsız ulusal denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir. Tüm cezaevlerinde yaşananlara, hak ihlallerine, sağlığa erişim engellerine karşı Adalet Bakanlığı'nı, ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz" denildi.