30 Eylül 2024 Pazartesi

Hz. Ömer Mescidi mühürlendi: Cuma namazı kılmamıza izin vermediler

DİAYDER'in binasının mühürlenmesinin ardından Hz. Ömer Mesci de Kaymakamlık tarafından mühürlendi. Mühürlenmeye tepki gösteren Yalın, kararın siyaseten verildiğinin altını çizdi. Yalın, cuma namazını kılmalarına bile izin verilmediğini kaydetti. 

İstanbul'da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (DİAYDER), 22 Temmuz'da dernek binasının mühürlenmesinin ardından, bu seferde Başakşehir Güvercintepe Mahallesi'nde bulunan Hz. Ömer Mescidi mühürlendi. DİAYDER üyelerinin cemaatle namaz kıldığı ve vaaz verdikleri Hz. Ömer Mescidi, Başakşehir Kaymakamlığı tarafından "izinsiz faaliyet yürüttükleri" gerekçesiyle dün mühürlendi.

Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Doğan Kaynak'ın haberine göre DİAYDER üyelerinin kendi imkanlarıyla faaliyetlerini yürüttükleri mescidin mühürlenmesine tepki gösteren Seyda İbrahim Yalın, yapılanların siyasi olduğunu söyledi.

'KAYMAKAM EMRİYLE KAPATILACAK'
Polisin, mescidin mülk sahibini arayarak, "Sen bu mescidi neden onlara (DİAYDER) vermişsin? Ne amaçla vermişsin?" dediğini aktaran Yalın, "Mülk sahibi polise 4 yıl önce sözleşme yaptığını ve mescitte namaz kılındığını ve ibadet yapıldığını söylemiş. Polisler, bana ulaşmaya çalışmışlar ulaşamadıkları için bir başka üyemize ulaşmışlar ve onu karakola çağırmışlar. Karakolda polisler üyemize, 'Kaymakamın emriyle bu mescid kapanacak' demiş. Hocamız ısrarla soruyor. Neden kapatacaksınız? Gerekçeyi sunamıyorlar. Mahkeme kararıyla kaymakamlığa bildirilmiş, kaymakamlıkta ilçe karakoluna bildirmiş ve mühürlendi" dedi.

'CUMA NAMAZINI KILMAMIZA İZİN VERMEDİLER'
Cuma namazına kadar polislerden namaz kılmak için müsaade istediklerini ifade eden Yalın, ancak polisin izin vermediğini dile getirdi. Cuma namazının bir kitlesinin olduğunu belirten Yalın, Cuma namazının kılınacağı gün mescide mühür vurulduğunu dile getirdi. Yalın, "Cuma namazımızı kılamadık. Cemaatle beraber hep dışarıda kaldık" diye aktardı. Yalın, cemaatin Müslüman bir ülkede yaşadıklarını ve nasıl mescide 'mühür vurulur' diye tepki gösterdiğini aktardı. Yalın, mescidin bütün masraflarını cemaatin karşıladığını belirtti.

'GİZLİCE GELİP VAAT DİNLEDİLER, BİR ŞEY BULAMADILAR'
Üzerlerindeki baskının uzun süredir devam ettiğini ifade eden Yalın, daha önce de evlerinin basıldığını ve gözaltına alındıklarını hatırlattı. Kendilerine yönelik iddialardan dolayı polislerin gizlice gelip camide vaaz dinlediğini kaydeden Yalın, "Hiçbir şey göremediler. Mescidimizle alakalı en ufak siyasi bir unsur bulamadılar. Geçen yıl temmuz ayında mescidimiz gözetim altındaydı. Kamerayla bizi çektiler. Dedik gelsinler, görsünler, bizi uzaktan kamerayla çekmesinler. Gelsinler namaz kılsınlar. Ne de olsa orası bir mescid ve yer yüzünde Allah'ın evidir. Çocukluğumuzda, annelerimizden ve babalarımızdan bunu gördük. Allah'ın evinde Allah'ın ve Resul'un emri neyse o anlatılır" dedi.

'ALLAH'IN EVİNİ KAPATTILAR'
Kararın siyaseten verildiğine dikkat çeken Yalın, bu konulara dini alimlerin ve mescidleri konu yapılmaması gerektiğini söyledi. Yalın, iktidarın İBB'yi kaybettiği için bu baskıyı yaptığını dile getirdi. "Allah'ın evini kapattılar" diyen Yalın, "Çünkü o mescid Allah'ın evidir. Onlar mescidi kapattılar diye ibadetimizden geri kalacak değiliz. Dini bütün bir Müslümanız. Bundan sonraki süreç onlarla Allah arasında olan bir şey" dedi.