23 Eylül 2024 Pazartesi

Hüseyin Taşkaya nerede?

Cumartesi Anneleri 975 hafta açıklamalasında 30 yıldır akıbeti açıklanmayan Hüseyin Taşkaya'yı sordu. İzmir'de düzenlenen eylemde ise kaç yıl geçerse geçsin Hüseyin Taşkaya ve kayıpların akıbetini sormaktan vazgeçilmeyeceğinin altı çizildi.

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması ve faillerin yargılanması için İstanbul ve İzmir'de gerçekleşen eylemlerde 30 yıldır akıbeti bilinmeyin Hüseyin Taşkaya gündemleştirildi.

İSTANBUL
Ellerinde karanfil ve kaybedilenlerin fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı'na yürüyen kayıp yakınları, "30 yıldır soruyoruz Hüseyin Taşkaya nerede" dedi. Basın metnini İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Sebla Arcan okudu. Kayıp yakınlarının unutmama ısrarının aynı zamanda hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına dayanan demokratik bir devlet talebi olduğunu kaydeden Arcan, "975.haftamızda bir kez daha devleti yönetenlere sesleniyoruz:  hakikati bilme ve adalete ulaşma hakkımızı ihlal etmeye son verin; kayıplarımızın akıbetlerini açığa çıkartacak, adaleti sağlayacak etkili soruşturma ve kovuşturma yapma yükümlülüğünüzü yerine getirin" dedi.

İZMİR
İzmir'de Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleşen eylemde, kayıpların fotoğraflarının yer aldığı, "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartları açıldı. Eylemde, "Kaç yıl geçerse geçsin; Hüseyin Taşkaya için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?
42 yaşındaki 4 çocuk babası Hüseyin Taşkaya, Siverek'te yaşıyor ve müteahhitlik yapıyordu. 6 Aralık 1993 tarihinde amcasının Siverek/Bağlar Mahallesindeki evine 30 araçlık bir konvoyla gelen asker, polis ve Bucak aşiretine mensup korucular Hüseyin Taşkaya'yı gözaltına aldı.Gözaltını engellemek isteyen akrabaları ağır biçimde darp edildi. Taşkaya askeri araca bindirilerek götürüldü. Ailesi Hüseyin Taşkaya'yı sormak için jandarmaya, emniyete, savcılığa, valiliğe başvurdu. Ancak tüm girişimleri sonuçsuz kaldı, Hüseyin Taşkaya'dan bir daha haber alınamadı Hüseyin Taşkaya'nın akıbetini açığa çıkartacak etkin bir soruşturma yürütülmedi. Akrabalarının ve tüm mahallenin tanıklığında gözaltına alınmış olmasına rağmen, savcılık konuya ilişkin suç duyurusunu ailenin soyut iddiası olarak değerlendirdi ve dosyada Takipsizlik Kararı verdi.Hüseyin Taşkaya'nın akıbeti karanlıkta bırakıldı, failleri cezasızlıkla korundu. Ailesi dört kuşaktır Hüseyin Taşkaya'yı aramayı sürdürüyor.