22 Eylül 2024 Pazar

Hukuk örgütleri: Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır

HHB avukatlarının gözaltına alınmasına ilişkin Ankara'da basın toplantısı düzenleyen hukuk örgütleri, meslektaşlarının derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Hukuk örgütleri, 6 Şubat'ta Halkın Hukuk Bürosu'na yapılan baskında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkez yöneticisi Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ve ÇHD üyeleri Av. Didem Baydar Ünsal, Av. Seda Şaraldı, Av. Berrak Çağlar'ın gözaltına alınmasına ilişkin Ankara'da basın toplantısı gerçekleştirdi.

Ankara'da düzenlenen basın toplantısına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ve çok sayıda hukuk kurumu temsilcisi katıldı. Basın metnini avukat Gizem Özdem okudu.

TİRYAKİ: ÖTEKİLERİN AVUKATLIĞINI YAPMAKTAN VAZGEÇMEDİLER
Türkiye'de avukatlara, gazetecilere, siyasetçilere dönük gözaltı ve tutuklama saldırılarının uzunca süredir devam ettiğine işaret eden Mehmet Rüştü Tiryaki, 4 avukatın sadece mesleklerinin gereğini yerine getirdiği için gözaltına alındığını söyledi. Avukatlara dönük geçmişte de bu tarz saldırılar olduğunu hatırlatan Tiryaki, ÇHD ve HHB'nin bundan sonra ötekilerin avukatlığını yapmaya devam edeceğini vurguladı ve 4 avukatın derhal serbest bırakılmasını istedi.

'SON DERECE KEYFİ BİR ŞEKİLDE GÖZALTINA ALINDILAR'
Ortak basın metninde, gözaltına alınan avukatlar hakkında hukuka aykırı bir şekilde ilk 24 saat avukat görüş yasağı kararı verilmesine tepki gösterildi ve soruşturma dosyasında gizlilik kararı alındığı kaydedildi.

Avukatların son derece keyfi bir şekilde, hiçbir somut gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alındığı kaydedilen açıklamada, 2013 ve 2017 yıllarında da benzer komplolarla avukatların gözaltına alındığı ve bu komploların boşa çıkarıldığı ifade edildi.

'MESLEKTAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR'
"İktidar her fırsatta savunmaya yönelik saldırıları ile avukat arkadaşlarımızı sindirme politikasını sürdürmeye devam etse de biz de her seferinde bu hukuksuzluğu gün yüzüne çıkartıp mesleğimize ve savunmanın bağımsızlığına sahip çıkacağız" denilen açıklamada, avukatların bugün karakol ifadeleri alınacağı belirtildi.

Açıklama, "Tüm meslektaşlarımızı bu hukuksuzluğa karşı durmak üzere arkadaşlarımızın yanında olmaya çağırıyoruz. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır" ifadeleriyle son buldu.