23 Eylül 2024 Pazartesi

Hrant'ın katili dışarıda hasta tutsaklar içeride

İHD İzmir Şubesi, devlet hastanelerinin raporlarına rağmen hasta tutsaklar serbest bırakılmazken, Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın "iyi halli" olduğu söylenerek salıverilmesine tepki gösterdi. 279. hafta hasta tutsaklar eyleminde, Salman Yıldız'ın serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi 279. hafta hasta tutsaklar eyleminde Salman Yıldız'ın serbest bırakılmasını istedi.

Kemeraltı'nda yapılan basın açıklamasının Türkçesini İHD İzmir Şubesi eşbaşkanı Av. Ali Aydın, Kürtçesini eşbaşkan Av. Zilan Gümüş okudu.

Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın "iyi halli" olduğunu belirtilerek kısa bir süre önce salıverildiği hatırlatılan açıklamada, "Hasta ve 30 yıldır hapishanelerde olmalarına rağmen birçok siyasi mahpusun ya infazı yakılmakta ya da ertelenmektedir. Bu tarafgir uygulama hukuk dışılık ve keyfilik alanını genişletmekte ve maalesef bu sorunlardan en çok etkilenenler ise hasta mahpuslar olmaktadır" denildi.

Hasta tutsak Salman Yıldız'ın durumunu gündemleştirilen açıklamada, Yıldız'ın ağır epilepsi hastası olduğu, başından yaralanması sonucu oluşan beyin hasarı nedeniyle felce bağlı olarak vücudunun sol tarafını kullanamadığı, yüzde 68 engelli raporu bulunduğu, tek başına kişisel bakımını yapamadığı bilgilerine yer verildi.

Tek başına ağır tecrit koşullarında tutulan Yıldız'ın sağlık durumunun her geçen gün daha da ağırlaştığı kaydedilen açıklamada, Yıldız'ın Kobanê'ye insani yardım sevki sırasında belediye aracına yönelik DAİŞ çetesinin saldırısında yaralandığı ve Urfa Devlet Hastanesi'nde tedavisi sürerken tutuklandığı hatırlatıldı. Hapishanede gerekli bakım ve tedaviye ulaşamayan Yıldız'ın 1 yıl sonra serbest bırakıldığı, ancak hakkında verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının onanmasıyla tekrar hapishaneye konulduğu belirtilen açıklamada şunlar söylendi: "Tutuklandıktan sonra sağlık durumu hızla bozulan Salman Yıldız 23 Ekim günü ağabeyi ile yaptığı telefon görüşmesinde; 'Tedavi amaçlı bu cezaevine sevkimi istedim. Ancak burada tedavi yapılmıyor. Hiçbir talebimiz kabul edilmiyor. Adli suçtan tutuklananlara 24 saat havalandırma hakkı, bize ise 1 saat veriliyor. Görüş talebimiz oluyor ancak kabul edilmiyor. Buradaki hasta tutukluların durumu çok kötü, yatalak durumda olanların altını haftada bir temizliyorlar. Acilen bu sorunlara çözüm bulunması gerekiyor' demiştir."

Salman Yıldız'ın babasının, "Yüzde 68 engelli oğlumun tedavisinin sürdürülmesi için bizim yanımıza verilmesini, tedavi ve bakımını yapmak istiyoruz" talebine yanıt verilmediği belirtilen açıklamada, Yıldız'ın bir süre sonra Antalya S Tipi Hapishanesine götürülerek tek kişilik hücrede tutulmaya başlandığı kaydedildi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hapishane koşullarında yeterli bakım ve tedavi sağlanamayan, ani ölüm riski taşıyan epilepsi hastalığı nedeniyle yalnız tutulmaması gereken Yıldız'ın tek başına tutuluyor olması ve serbest bırakılmaması, sağlık ve yaşamına tehdit oluşturmaktadır. Ağır hasta mahpus Salman Yıldız ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."