30 Eylül 2024 Pazartesi

Hrant için adalet yürüyüşü: 33'lerin düşleri gençliği pusulasıdır

Suruç katliamını 5. yılı kampanyası kapsamında katledilen Hrant Dink için Agos Gazetesi önüne adalet yürüyüşü yapıldı. "Hrant Dink için adalet Suruç için adalet" talebinin dile getirildiği eylemde "Adalet mücadeleleri sokakta buluşursa işte o zaman kazanabiliriz" vurgusu yapıldı.

Suruç katliamının 5. yılı dolayısıyla yürütülen "Suruç için adalet herkes için adalet" kampanyası kapsamında adalet yürüyüşleri başladı.

İlk yürüyüş Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledildiği yerde gerçekleşti. Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla Harbiye'de bir araya gelen çok sayıda kişi "Suruç için adalet herkes için adalet" yazan önlüklerle Şişli'deki Agos Gazetesi önüne yürüdü.

"Hrant Dink için adalet Suruç için adalet" yazılı pankart ile "Suruç için adalet herkes için adalet" dövizlerinin taşındığı eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü İdil Uğurlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan ve gençlik örgütleri temsilcileri katıldı.

BAHÇECİ: ADALET MÜCADELESİ SOKAKTA BULUŞURSA KAZANABİLİRİZ
Söz alan SGDF Eşbaşkanı Deniz Bahçeci, sokaklarda yürütülen adalet mücadelesini büyütmeye ve 33'lerin izinden gitmeye devam edeceklerini kaydetti. Bahçeci, "Suruç için adalet derken, Berkin için adalet, Soma için adalet, Hrant için adalet diyoruz. Çünkü adalet mücadeleleri sokakta buluşursa işte o zaman kazanabiliriz" dedi.

Bu toprakların katliamlarla anıldığını fakat büyük direnişlere de imza attığını vurgulayan Bahçeci, "Düş yolcuları 'Hrant Dink için adalet' derken 'bu topraklarda faşizme, şovenizme karşı Hrant'ız' demişlerdi. Katliamın beşinci yılında Agos Gazetesi önünden soruyoruz Hrant'ın katilleri neden yargılanmıyor, Suruç'un katilleri neden yargılanmıyor?" ifadelerini kullandı.

KAYA: ONLARIN MİRASINA SAHİP ÇIKACAĞIZ
Bugün aynı zamanda Gezi direnişinde ölümsüzleşen Ali İsmail Korkmaz'ın ölüm yıldönümü olduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Hüda Kaya da, Ali İsmail Korkmaz ve Hrant Dink'i anarak sözlerine başladı. Kaya, "Düş yolcuları olarak çocukları sevindirmek için kitaplarıyla, oyuncaklarıyla yola düşen o güzeller güzeli gençleri hiç unutmayacağız. Onların mirasını yaşamımızın her alanında, adaleti bu ülkede gerçekleştirmek için, özgürce yaşanacak bir toplumu gerçekleştirmek için her zaman sahip çıkacağız. Bunun için mücadele etmekten, bedel ödemekten, vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Zalimlerin gençlerin mücadelesinden rahatsız olduğunu belirten Kaya, adalet gerçekleşene kadar asla seslerinin kısılamayacağını söyledi. 

BİTER: MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Öğrenci Faaliyeti üyesi Lizge Biter de yakılan, yıkılan Kobane'yi inşa etmek için düş yolcularının kampüslerden, okullardan Suruç'a yola çıktığını söyledi. Biter, "Beş yıldır Suruç için adalet herkes için adalet diyoruz. Devam edeceğiz, vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

33 düş yolcusunun beş yıl önce Kobane'ye doğru yola çıkmasının nedeninin bu ülkede bir daha bir Ermeni vurulmasın, bir Kürt katledilmesin, Alevilerin kapısına çarpı işareti konmasın, işcinayetleri yaşanmasın diye olduğunu kaydeden Dev-Güç üyesi Can Çıldır, "Bugün onları katledenler gençliğin sokaklardaki mücadelesinin önüne engel olmak için bunu planladılar, DAİŞ'le ortak hareket ettiler" dedi.

ÇILDIR: CEBO'NUN POLEN'İN YOLDAŞLARI SINIR TANIMAZ
Gençliğin birleşik mücadelesini engellemek isteyenlerin Suruç anmalarına bakmasını söyleyen Çıldır, şöyle devam etti: "Buraya baksınlar, Cebo'nun Polen'in yoldaşları sınır tanımaz. Sokak sokak mücadele ediyorlar. Bu mücadele zafere ulaşıncaya dek, 33'lerin düşleri gençliğin sıkılı yumruğunun pusulasıdır."

Eylem, "Hrant için adalet Suruç için adalet", "Katillerden hesabı gençlik soracak", "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganlarıyla sona erdi.