22 Eylül 2024 Pazar

Hrant Dink için pek çok kentte anma

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 17. yıl dönümünde 6 kentte anıldı.

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 17. yıl dönümünde Ankara, Adana, Antakya, Urfa, Malatya ve Mersin'de anıldı.

ANKARA
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) çağrısıyla Kızılay Caddesi'nde düzenlenen anmaya çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. "Ahparig Hrant yaşıyor... Katilleri biliyoruz, hepimiz oradaydık" pankartı açılan eylemde açıklamayı İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Aslı Saraç okudu.

Hrant Dink'in kimliği, söylemleri ve sisteme karşı duruşu sebebiyle sürekli ölümle tehdit edildiğini hatırlatan Saraç, Dink'in halklar arası diyaloğu savunduğunu ifade etti. Devletin karanlık odaklarının bu çağrıya bile tahammül edemediğini kaydeden Saraç, "Onun kurduğu ve yönettiği Agos, bizlerin Ermeni gerçeğini anlamasında, bu gerçeğe ulaşmasında bir deniz feneri işlevi gördü" dedi.

"Katlinin gerçek failleri, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, bu katliama yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı, Türkiye'nin en baştan beri ve hâlâ demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar" diyen Saraç, cinayetin tetikçisi Ogün Samast'ın da yakın zamanda tahliye edildiğini hatırlattı.

Dink cinayetinde cezasızlık politikası uygulandığını ifade eden Saraç, "İnsan hakları savunucuları olarak cezasızlık politikasına hayır diyoruz! Dink cinayetinde etkili ve kapsamlı bir soruşturma talebimizi yineliyoruz" dedi.

ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İnönü Parkı'nda açıklama yaptı. Anmada Hrant Dink'in fotoğrafları ile karanfiller taşındı. "Bu ülkede insanlar güvercin tedirginliği ile değil eşit ve özgür yaşasın diye... Hrant Dink için adalet" pankartı açılan eylemde, sık sık "Faşizme karşı omuza omuza ve "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeni'yiz" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Aziz Sarı, Dink'in cinayetin işlenmesine göz yumanların ortaya çıkarılmadığına dikkat çekerek, "Sorumluların korunmasının nedeni bu konuda bağımsız, etkili ve kapsamlı bir soruşturmanın yürütülmemesi, uygulanan cezasızlık politikasının bir sonucudur" dedi.

Anma oturma eylemiyle son buldu.

MERSİN
İHD Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı'nda yaptığı açıklamayla Dink'i andı. Çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. Anmada, "Katilleri yaratan karanlığı sorgulamadan geçen 17 yıl. Bu dava bitmedi!" pankartı açıldı. İHD Şube Başkanı Gazi İnci, "Hrant Dink, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı mücadelemizin her zaman doğal bir destekçisi oldu. O, ırkçılık, nefret ve önyargının düşmanıydı" dedi.

ANTAKYA
İHD İskenderun Şubesi, derneğin bulunduğu konteynerlerde Dink'i andı. İHD Şube Eşbaşkanı Ayten Kılınç, Hrant Dink'i anarak, "Bizler hak savunucuları olarak dün olduğu gibi bugün de ırkçılık, ayrımcılık ve nefrete karşı verdiğimiz her mücadelede Hrant Dink'i yanımızda hissedecek, mücadelemizde yaşatacağız" dedi.

URFA
İHD Urfa Şubesi dernek binasında açıklama yaptı. Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de açıklamaya katıldı.

İHD Urfa Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal, "Daha çok insan, Ermenilerin varlığı ve yaşadıkları ayrımcılığı ilk defa ondan duydu. Bu görünürlük de onun hedef tahtasına konmasında önemli bir rol oynadı. Gerçek failler, düğmeye basanlar, yol boyunca her şeyden haberdar olanlar, yol verenler, göz yumanlar yargılanmadı. Türkiye'nin en baştan beri ve hâlâ demirbaşı olan cezasızlık zırhı tarafından korundular ve korunuyorlar" dedi.

MALATYA
Hrant Dink, Malatya'nın Çavuşoğlu mahallesinde doğduğu evin önünde anıldı. Anmaya Emek ve Demokrasi Platformu, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Ermenice ve Türkçe, "Hrant Dink'i unutma, unutturma" pankartının açıldığı açıklamada, Hrant Dink'in fotoğrafları taşındı.

İHD Malatya Şube Başkanı Melih Kop, Hrant Dink'in katillerinin aradan geçen 17 yıla rağmen cezalandırılmadığına işaret etti. Kop, "Onu Türkiye'nin en üst kademesinden en alt basamaklarına kadar yetkili kurumlarının kimi zaman açıktan, kimi zaman üstü örtülü dile getirdiği, halkın önemli bir kesiminin kucaklayarak benimsediği Ermeni düşmanlığı, ırkçılığı öldürdü. Biz o zamandan bu yana olduğu gibi, bundan sonra da her ırkçılık örneği, linç girişimi, ayrımcılık, nefret vakasında harcayacağımız tüm emekte, verdiğimiz her mücadelede, Hrant Dink'i yanımızda hissedecek, mücadelemizi onunla birlikte vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca sık sık, "Faşizme inat kardeşimsin Hrant", "Yaşasın halkların kardeşliği ve Hrant'ı unutma unutturma" sloganı atıldı.