25 Eylül 2024 Çarşamba

Hrant Dink davası: MİT'çilerin dinlenmesi talebi gelecek duruşmaya bırakıldı

Hrant Dink davasında avukatlar, MİT görevlileri Hüseyin Kubilay Günay, Ahmet Köksoy, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un dinlenmesini talep etti. Ancak mahkeme, talebi değerlendirmeyi bir sonraki duruşmaya bıraktı.

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 102. duruşmasında dönemin Samsun İstihbarat Şube Müdürü Fikri Yalman ile dönemin Samsun İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Günay tanık olarak dinlendi.

Evrensel'in haberine göre, Samsun İstihbarat Şube Müdürü Fikri Yalman, İzmir'den SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Yalman, “Samast’ı emniyete götürdük. Eşyalarını olay yerinde jandarmaya teslim ettim. Samast, emniyette TEM katına çıkarıldı. Cumhuriyet savcısı da geldi. Üzerinde Türk bayrağı olduğu savcıya iletildi" dedi. 

Mahkeme Başkanı, Yalman’a çekilen fotoğraf ve videoları sordu. Yalman, "Fotoğraflardan basında yayınlandıktan sonra bilgim oldu. Videolar ise bizim aldığımız görüntülerdir. Jandarma içeride video çekiyor dediler ben de ‘siz de çekin’ dedim. FOX TV’de yayınlanan bizim çektiğimiz görüntüdür ama basına biz vermedik. Çekimi basın için değil, arşivimizde kalsın diye istedik. Önemli bir operasyondu. Talimatı ben verdim. Daha önce böyle bir şey yaşamadım.” ifadelerini kullandı.

Yalman'ın ardından dönemin Samsun İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Günay tanık olarak dinlendi. Mahkeme başkanının sorularını yanıtlayan Günay, "Üzerinde silah, bayrak, telefon vardı. Bir de televizyonda gördüğümüz bere vardı. ‘Türk bayrağını bana verin, yoksa konuşmam’ dediğini duymadım, ama sonrasında bunu arkadaşlardan duydum. Bayrak vermişler ama kimin talimatı ile verdiklerini bilmiyorum" dedi.

Günay, "Odada fotoğraf çekilirken ben yoktum. Kimin talimatı ile yapıldığını bilmiyorum. Sonradan haberim oldu. Basına nasıl sızdı bilmiyorum. Görüntüleri ve fotoğrafları Fikri Yalman talimatıyla ben gönderdim, bize verilen şifre ile istihbarat daire başkanlığının bilgisayarından gönderdim" diye konuştu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Hrant Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu ve sanıklar ile sanık avukatlarının beyanları alındı.

Hakan Bakırcıoğlu, Hrant Dink cinayetinin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması için MİT görevlileri olan Hüseyin Kubilay Günay, Ahmet Köksoy, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un dinlenmesinin gerekli olduğunu vurgulayarak, MİT görevlilerin dinlenmesine ilişkin kararın sürdürülmesini talep etti.

Duruşmada Gazeteci Ercan Gün söz aldı. 40 aydır tutuklu olduğunu söyleyen Gün, "'Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez' sözünün yazılı olduğu bir afiş önünde Türk bayrağı ile görüntü çekiliyor. Orada jandarma var, polis var. Bu görüntü var, Ercan Gün bu görüntüyü sadece haber yapmış gitmiş Samsun'a. Ama 40 aydır tutuklu. Zaten yargılandığım suçun tutukluluk süresini doldurmuşum, daha yargılama devam ederken. Ben hala Fox TV'de sigortalı görünüyorum, açık adresim kayıtlı. Kaçmam söz değil, tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. MİT görevlilerinin dinlenmesine ilişkin talebin değerlendirilmesine karar veren mahkeme, 18, 19 ve 20 Şubat günlerine erteledi.