23 Eylül 2024 Pazartesi

HPG BİM ekim ayı savaş bilançosunu açıkladı

Ekim ayı savaş bilançosunu açıklayan HPG BİM, KDP'nin işgalciyle Türk devletinin kirli ilişkilerini de teşhir etti.

Halk Savunma Merkezi (HPG) Basın İrtibat Merkezi (BİM), ekim ayı savaş bilançosunu açıkladı. Ekim ayında farklı taktik yöntemlerle işgal güçlerine karşı eylem gerçekleştirdiği, sıcak temas yaşandığı belirtilirken, 12 gerillanın yaşamını yitirdiği açıklandı. İşgal güçlerinden 205 askerin öldürüldüğü 35 inin yaralandığı, çok sayıda ağır silahın darbelendiği ve imha edildiği kaydedildi.

Türk devletinin Güney Kürdistan'da işgal saldırılarını PKK'nin varlığına dayandırarak işgal girişimini gizlemek istediğine dikkat çeken BİM 7 Ekim'de Barzan bölgesine dönük başlatılan işgal saldırılarının hala devam ettiği belirtildi. Barzan bölgesinin yüksek ve derin olan bölgelerine Türk ordusunun yerleştiği aktarıldı. Bu bölgelerde gerilla olmamasına rağmen, KDP nin işgale göz yumduğuna dikkat çekildi.

KDP-Türk ordusunun ilişkilerine ilişkin açıklamada şunlar yer aldı: "KDP güçleri Girê Amediyê ve Metîna hattındaki mevzilerinin yanına Türk askerlerini yerleştirdi, lojistik destek sağladı, yol yaptı, işgalci askerleri bu şekilde koruyup Türk devletinin işgal amacına hizmet etti."

Yayınlanan, Ekim ayı savaş bilançosunda paylaşılan verilere göre İşgalci Türk ordusunun saldırıları söz konusu olduğunda, 201 kez savaş uçağıyla, 39 kez kimyasal silah saldırısı oldu. 137 kez yasaklı patlayıcıyla saldırı yapılırken silahlı drone saldırısının 197 kez olduğu belirtildi. Bu dönem içinde 12 gerillanın  yaşamını yitirdiği duyurulan açıklamada gerillanın yaptığı eylemlere ilişkin ise şu bilgiler paylaşıldı.

278 Gerilla Eylemi, 1 pusu ve 1 sızma eylemi, 1 saldırı ve 6 sabotaj eylemi gerçekleştirilirken 56 suikast eylemi yapıldı. 83 Çatışma-müdahale-darbeleme eylemi gerçekleştirirken, ağır silahlarla yapılan eylemin de 112 olduğu belirtildi.

İşgalci Türk ordusunun kayıplarına ilişkin verilen bilgiler ise şöyle: "3'ü rütbeli asker olmak üzere öldürülen asker sayısı 205 iken yaralanan asker sayısı ise 38 olduğu kaydedildi. Yanısıra işgalci Türk ordusuna ait çok sayıda trafo, radar, dron, mevzisinin de imha edildiği kaydedildi. Çeşitli tipte ağır silah ve iş makinesiyle birlikte mevzinin darbelendiği bilgisine yer verildi."