21 Eylül 2024 Cumartesi

HPC-Jin kadınlara özsavunma eğitimleri veriyor: Silah kaldırın, topraklarınızı bırakmayın

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar arasında özsavunma çalışmalarını örgütleyen HPC-Jin, olası işgal saldırılarına karşı kadınlara silah kullanma eğitimleri veriyor. HPC-Jin Cizire Bölgesi Eşbaşkanı Delal Abdulsamed, "Bütün kadınlara diyoruz ki; silah kaldırın. Başınız dik biçimde 'ülkemizi terk etmiyoruz' deyin" çağrısı yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, faşist AKP/MHP rejiminin devrim topraklarına yönelik saldırılarına karşı özsavunma hazırlıklarını geliştirdi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin olası işgal saldırısına karşı ilan ettiği olağanüstü hal kararı çerçevesinde, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve İç Güvenlik Güçleri'nin yanı sıra Toplumsal Savunma Güçleri HPC ve HPC-Jin de özsavunma hazırlıkları yürütüyor.

Bu kapsamda yaygın özsavunma eğitimleri verilirken, halk işgal saldırılarına karşı kendilerini nasıl savunacakları konusunda bilgilendiriliyor. Toplumsal özsavunmanın önemine ilişkin toplantıların yanı sıra silah kullanma eğitimleri de yapılıyor.

Toplumun farklı kesimleri içinde özsavunma çalışmalarını sürdüren kurumların başında Toplumsal Özsavunma Güçleri geliyor. HPC-Jin Cizirê Bölgesi Eşbaşkanı Delal Abdulsamed, Kuzey ve Doğu Suriye halkları içinde yürüttükleri özsavunma çalışmalarına ilişkin ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.

HPC-Jin çalışmaları hakkında bilgi veren Delal Abdulsamed, devrimin ilk yıllarından itibaren kadınların YPJ, Kadın Asayişi ve HPC-Jin'de yer almasının, mücadele ısrarıyla kabullenildiğini söyledi.

Delal Abdulsamed "İlk başlarda zorlandık. Kadınların kendini savunacağına güven yoktu. 'Anneler nasıl silah kullanacak' diye soruluyordu. Çalışmalardaki ısrarımız, yapılan eğitimler ve toplantılarla toplum yavaş yavaş ikna oldu. En önemlisi kadınların kendileri ikna oldu. Silahıyla kendisini, çocuklarını, topraklarını koruyabileceklerini gördüler" diye konuştu.

Delal Abdulsamed, asıl zorluğun aile içinde yaşandığını söyledi ve şunları belirtti. "Aile içinde erkek kardeşlerden, eşlerden veya babalardan kaynaklı kimi zorluklar çekiyorduk. Eğitim çalışmaları ve ev ziyaretleriyle onlar da yavaş yavaş ikna oldu. HPC ve HPC-Jin'in toplumu
korumadaki rolü ve haklılığı görüldü. Herkesin savunma çalışmalarına katılması gerektiği fikrini benimsediler."

HPC-Jin çalışmalarının ideolojik ve askeri eğitim sistemine dayandığını belirten Delal Abdulsamed, "Daha çok devrimin ilk yıllarında karşılaşılan göç sonraki yıllarda azaldı. Önceden Rojava'ya bir saldırı gerçekleştiğinde toplum yüzünü yurtdışına dönüyordu. Herkes kendini savunması gerektiğini anladıktan sonra topraklarını terk etme durumu sonlandı. Bir özsavunma bilinci oluştu" diye konuştu.

'DAİŞ SALDIRISINDA HALK SOKAKLARINI KORUDU'
2022 yılının başında Heseke'deki Sinaa Hapishanesi'ne yönelik DAİŞ saldırısını hatırlatan Delal Abdulsamed halkın o dönem ki yaklaşımını şu sözlerle tarif etti: "Halk kendi kendine sokaklara çıkıp, mahallesini ve sokaklarını korudu. Halk, HPC'ye büyük destek verdi. Askeri güç, çatışma bölgesinde konumlanıyordu. Onların etrafında da silahlanmış halk mahallesini koruyordu. Eğer böyle bir birliktelik olmasaydı saldırının Hesêke'nin diğer bölgelerine yayılması mümkündü."

'DEVRİM KADINLARIN ÖZGÜÇLERİNİ AÇIĞA ÇIKARDI'
Delal Abdulsamed, konuşmasının devamında kadınların kendilerini kuşatan toplumsal cinsiyetçi rollerle mücadele ettiğine dikkat çekti. Delal Abdulsamed, "Kadınlar, geleneksel ilişkilerle kuşatılmış durumdaydı. Kadınları, toplumsal cinsiyet rollerinden kurtarmak için epeyce zorlandık. Sorunumuz sadece savunma değil, aynı zamanda kadınlarda özsavunma bilincini geliştirebilmekti" şeklinde konuştu.

HPC-Jin Eş Başkanı Delal Abdulsamed, devrimin kadınların özgüçlerini açığa çıkardığını ve kadınların hem kendine hem de toplumun kadına bakış açısını değiştirdiğine dikkat çekti. Delal Abdulsemad şunları ifade etti: "Kadınların rolü, savunma görevlerinde, komünlerde, toplumda daha çok görülmeye başladı. Devrim öncesinde kadınlara yönelik şiddet, devrim sonrası tamamen ortadan kalkmasa da azaldı. Kadın şu anda kendisiyle ilgili karar verebilir, kendilerini yönetebilir düzeye geldi. Kendisi istediği için savaşa katılabilir."

KADINLARA ÇAĞRI: BAŞINIZ DİK BİÇİMDE SİLAH KALDIRIN
Türk devletinin son haftalarda artan işgal saldırıları karşısında kadınlara çağrıda bulunan Delal Abdulsamed, mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Delal Abdulsamed, "İşgalci Türk devletinin saldırıları artmış durumda. Özellikle keşif uçakları yoğun kullanılıyor. Çocuklarımızı, annelerimizi şehit düşürdüler. Bütün kadınlara diyoruz ki; Kimse topraklarını bırakmamalı, korumalı. Silah kaldırın. Başınız dik biçimde 'biz ülkemizi terk etmiyoruz' deyin" ifadelerini kullandı.

'SON DAMLA KANIMIZA KADAR ÜLKEMİZİ SAVUNACAĞIZ'
ABD ve Rusya gibi ülkelerin işgal saldırılarına göz yumduğunu dile getiren Delal Abdulsamed, "Onlardan bizi savunmalarını beklemiyoruz. Son damla kanımıza kadar ülkemizi savunacağız. Topraklarımızı bırakmayacağız" dedi.