30 Eylül 2024 Pazartesi

Hopa'da Erdoğan'ı protesto eylemine 11 yıl sonra ceza

Hopa'da Metin Lokumcu'nun polisin attığı kimyasal gaz nedeniyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği eyleme katıldıkları gerekçesiyle 64 kişi hakkında açılan dava 11 yıl sonra sonuçlandı. Dosya kapsamında 62 kişiye ceza verilirken, bir kısmının cezalarında HGB uygulandı. Dosya kapsamında tutuklananlar arasında bulunan ve yıllar sonra bir çatışmada yakalanarak itirafçı olan Ender Yalçın'ın dosyadan çıkartıldığı görüldü.

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın Artvin'in Hopa ilçesinde düzenlediği mitingini protesto etmek, çayına, suyuna, doğasına sahip çıkmak için 31 Mayıs 2011 günü halk bir araya gelmişti. Eyleme yönelik polis saldırısında yoğun gaz bombası atılmıştı. Polisin kullandığı kimyasal gazlar nedeniyle emekli öğretmen Metin Lokumcu kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Eylemin ardından üçü 18 yaşından küçük 64 kişi gözaltına alınmış, 12 kişi 6 Haziran günü Erzurum'daki savcılık ve hakimlik sorgularının ardından tutuklanmıştı.

Üçü çocuk 64 kişi hakkında açılan dava 11 yılın ardından sonuçlandı. Hopa 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 1 Temmuz günü görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, yargılama sürecinde yaşamını yitiren Osman Lokumcu ve 2020 yılında itirafçı olan Ender Yalçın dışındaki herkese ceza verdi.

Cezalar, 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanununa muhalefet, polise direnmek, yaralama, kamu malına zarar verme gibi gerekçelere dayandırıldı.

İTİRAFÇI DEVLET KORUMASINDA
Dava kapsamında 11 kişiyle birlikte tutuklanan ve bir süre tutuklu kalan itirafçı Ender Yalçın'ın dava dosyasından çıkartılması dikkat çekti. Yalçın, 2020 yılı Temmuz ayında Erzurum'un Şenkaya kırsalında yakalanmış ve kısa süre içinde devletle işbirliği yaparak çok sayıda kişi hakkında yalan beyanlarda bulunmuştu.

Devlet, itirafçısını, hakkında açılan bütün davaları düşürerek ödüllendirdi. 6 Haziran 2011 tarihinde 11 kişiyle birlikte tutuklanarak Erzurum Hapishanesi'ne götürülen Yalçın, ilk duruşmada tahliye edilmişti.