24 Eylül 2024 Salı

Hmeymim üssüne saldırı

Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim askeri üssüne insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediği ve üste 20 patlamanın meydana geldiği bildirildi.

Suriye devlet ajansı SANA, Suriye hava savunma sistemlerinin Lazkiye'ye bağlı Ceble'ye saldıran insansız hava araçlarına (İHA ve SİHA) karşılık verdiğini açıkladı.

Sputnik'te de yer alan habere göre Lazkiye'nin Ceble ilçesini hedef alan insansız hava araçlarına hava savunma sistemleri tarafından karşılık verildi. ANNA News'in aktardığına göre de, Rusya'nın Lazkiye'deki Hmeymim Askeri Hava Üssü üzerinde 20 ila 25 arasında patlama meydana geldi.

Rusya'ya ait Hmeymim askeri hava üssü, Ceble kentinin 15 kilometre batısında yer alıyor. Üs, daha önce çok kez İdlib'deki çetelerin saldırılarına maruz kalmıştı. Öte yandan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın hemen görevi bırakması ve Rusya'nın bu ülkeden gitmesi konusunda ısrarcı olmadıklarını söyledi. Middle East Institute'un online konferansında konuşan Jeffrey, "Yaklaşımımızı karakterize eden bir başka şey de total zafer talep etmememiz. Esad'ın hemen gitmesi gerektiğini söylemiyoruz, Esad ve hükümetinin davranışlarını değiştirmesi gerektiğini söylüyoruz. Rusların da gitmesi gerektiğini söylemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir süre önce ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, "Rusya'nın Ortadoğu'dan defolup gitmesi" gerektiğini, çünkü "yıkıcı rol" oynadığını söylemişti.