19 Eylül 2024 Perşembe

Hindistan'da sel, Çin'de kasırga

Hindistan'ın kuzeydoğusunda bulunan Assam eyaletinde meydana gelen sel nedeniyle 58 kişi yaşamını yitirdi. Çin'de ise Şandong eyaletinin Heze şehrinde yaşanan kasırgadan dolayı 5 kişi hayatını kaybetti. 

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki eyaletlerde şiddetli yağışlar ve sellerin etkisi sürüyor. Assam eyaletinde, sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 58'e ulaştı. Binlerce kişi evlerinden tahliye edilirken, bu kişilerin barınabilmesi için eyaletin farklı bölgelerinde yüzlerce kamp kurulduğunu ifade etti. Yetkililer, Assam'da 27 bölgede yaklaşık 2,3 milyon kişinin sellerden olumsuz etkilendiğini bildirdi. Hindistan Meteoroloji Dairesi (IMD), ülkenin kuzeydoğu eyaletleri için kırmızı alarm vermişti. Her yıl haziran-eylül döneminde etkili olan muson yağmurları bölgede büyük hasara yol açtı. Bilim insanları, Bangladeş ve Hindistan'ın kuzeydoğu bölgelerinde son yıllarda görülen düzensiz ve aşırı yağışların iklim değişikliğinden kaynaklandığı görüşünü paylaşıyor.

ÇİN'DE KASIRGA'DAN 5 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Çin'in Şandong eyaletinin Heze şehrinde meydana gelen kasırga nedeniyle büyük yıkım meydana geldi. Heze Acil Durum Yönetim Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Dongming ve Juancheng ilçelerinde etkili olan tayfun, 5 kişinin hayatını kaybetmesine ve 88 kişinin yaralanmasına sebep oldu. Kasırga nedeniyle 2 bin 820 ev hasar görürken, yaklaşık 60 bin hektarlık tarım alanı zarar gördü. Kasırga nedeniyle kentte birçok yol, su ve elektrik hattı da kullanılamaz hale geldi.