16 Eylül 2024 Pazartesi

Hindistan'da on binlerce kadından yürüyüş: Geceyi geri kazan

Hindistan'da "Geceyi geri kazan" şiarıyla sokağa dökülen on binlerce kadın bir kadının tecavüz işkencesini ardından katledilmesine karşı yürüdü. Polis saldırısına rağmen yürüyüşe devam eden kadınlar adalet istediklerini haykırdı. 

Hindistan'da Batı Bengal eyaletinde on binlerce kadın, geçtiğimiz hafta Kolkata'da devlet hastanesinde stajyer bir doktorun tecavüz işkencesinin ardından katledilmesini yürüyüşle protesto etti.

9 Ağustos Cuma günü stajyer bir kadın doktor 36 saatlik mesaisinin ardından dinlenme odasında uyuyakalmıştı. Ertesi sabah meslektaşları onun yarı çıplak bedenini işkence edilmiş bir biçimde masada buldular. Olayla ilgili bir hastane çalışanın tutuklandığı iddia edildi.

On binlerce kadın tarafından "Geceyi geri kazan" şiarıyla yürüyüş düzenlendi. Sosyal medya üzerinden yapılan çağrılara yanıt veren kadınlar, 14 Ağustos Çarşamba gecesi Kolkata şehri ve eyalet genelinde yürüyüşler düzenledi. Polis kadınlara biber gazıyla saldırdı. Delhi, Haydarabad, Mumbai ve Pune gibi diğer şehirlerde protestolar düzenlendi.

Kolkata'da kadınlar, ellerinde dövizleriyle yürüdü. Kadınlar cep telefonlarıyla, mum ve meşalelerle sokakları aydınlattı. Yürüyüş esnasında sokaklar "Adalet istiyoruz" sloganıyla yankılandı.

Yürüyüşe katılan bir kadın şunları söyledi: "Kadınlara hiç saygı yok! Bizim değerimiz ineklerden ve keçilerden daha az. Özgürlüğümüzü ne zaman alacağız? Korkmadan çalışmak için daha ne kadar beklememiz gerekiyor? Bir 50 yıl daha mı?"

Ayrıca Kolkata'daki Jadavpur Üniversitesi kampüsü önünde mum ışığı nöbeti düzenlendi.