23 Eylül 2024 Pazartesi

'Hiçbir saldırı birliğimizi ve irademizi sarsamaz'

PYD Eşbaşkanlık Konseyi üyesi Foza Yusif ve PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

PYD Eşbaşkanlık Konseyi üyesi Foza Yusif, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını değerlendirdi. Türk devletinin son dönemdeki saldırılarının Kürt halkına ve bölge halkına karşı yürüttüğü soykırım savaşının devamı olduğuna dikkat çeken Foza Yusif, "Sivilleri ve altyapıyı hedef almak uluslararası anlaşma ve kararların ihlalidir. Birleşmiş Milletler bu savaş suçlarına karşı sorumluluğunu yerine getirmelidir. Türk devletinin amacı bölgeyi asıl sahiplerinden boşaltmaktır" dedi.

Saldırılar konusunda Şam Hükümetinin bir tavır sergilemediğine dikkat çeken Foza Yusif, "Suriye topraklarını ve onun yurttaşlarını hedef alan saldırılara karşı sessizlik utanç vericidir. Suriye hükümeti sınırların korunmasından sorumludur, yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor" diye ekledi.

'YENİ DAİŞ TÜRK DEVLETİDİR'
Türk devletini "yeni DAIŞ" olarak tanımlayan Foza Yusif, "Terör politikaları sadece halkımıza değil, tüm dünyaya yönelik bir tehdittir. Türkiye radikal grupların sığınağı, demokratik güçlerin hapishanesi haline geldi" ifadelerini kullandı.

Foza Yusif, "Hiçbir saldırının birliğimizi ve irademizi sarsamayacağını tüm dünyaya açıkça söylüyoruz. Ülkemizi, onurumuzu hedef alan bu saldırılara karşı halkımız ayağa kalkmalı, sesini yükseltmelidir. Düşmana karşı birleşmeliyiz. Tüm saldırılara halkın iradesiyle karşı koyacağız ve kazanımlarımıza sahip çıkacağız. İnsanlar kurumlarına sahip çıkmalı; gün birlik ve ulusal destek günüdür" dedi.

PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, Türk devletinin devam eden işgal saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Salim Müslim, işgal saldırılarının Kürt halkına karşı devam eden kültürel ve fiziki soykırım konseptinin bir sonucu olduğuna işaret ederek, "8 yıldır Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Bugünkü saldırılar da bu planın bir parçasıdır. Ancak Kürtleri fiziki ve kültürel soykırıma uğratmak istedikleri ve hiçbir zaman başarılı olamadıkları bu işgal saldırılarıyla yine Kürtleri yok edemeyecekler. İşgalci Türk devletinin Rojava'ya yönelik düzenlediği bu işgal saldırıları tüm Kürtlere yöneliktir" ifadelerini kullandı.

'BU İNSANLIK DIŞI BİR SUÇTUR'
Türk devletinin Rojava'ya saldırmak için bahane ürettiğini belirten Salih Müslim, "Ankara'daki eylem bahane gösteriliyor. Hakan Fidan daha önce 'Suriye tarafından Türkiye'ye karşı savaş bahanesiyle birkaç roket fırlatabilir ve savaş açabiliriz' demişti. Bütün uluslararası güçler bunu biliyor; Ankara'da olanların Rojava ile hiçbir ilgisi yok. Dünden beri Rojava'ya yönelik işgal saldırıları  durmadı. Bu insanlık dışı bir suçtur" dedi.

Ayrıca, dünyanın saldırılara karşı sessiz kalmasını utanç verici olarak nitelendiren Salih Müslim, "Uluslararası güçler, Türk devletinin bu vahşetini durdurmalı ve hava sahasını Türk devletine kapatmalıdır. Türk devletinin bu yayılmacı işgal politikaları tüm Ortadoğu ve dünya için bir tehlikedir" ifadelerini kullandı.

Değerlendirmelerinin sonunda, mücadele edeceklerini vurgulayan Müslim, bölge halklarının özgürlük direnişinin başarıya ulaşacağını kaydetti.