23 Eylül 2024 Pazartesi

Hendek davasında karar: Patronlara ceza

7 işçinin katlediği Hendek davası görülüyor. Bugün karar çıkması beklenen duruşma gerginlikle başladı. Sanık Coşkun kendini aklamaya çalışırken, sanık avukatı Tenekeci de siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin dayanışmasından rahatsız olarak "Türkiye'yi ve mahkemeyi baskı altına almaya çalışıyorlar" iddiasında bulundu. Kararını açıklamayan mahkeme heyeti patronlara ceza verdi. 

Sakarya Hendek'teki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda, 7 kişinin katledildiği, 127 kişinin de yaralandığı iş cinayetine ilişkin dava görülüyor. Davada bugün karar çıkması bekleniyor. 

AİLELER: İŞÇİ SINIFININ YAŞAM MÜCADELESİ
Duruşma öncesi aileler kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, "olası kasıt"tan çıkan bir ceza beklendiği kaydedildi. Aileler, "Önlenebilen hiçbir ölüm, kaza kader, fıtrat diyerek meşrulaştırılamaz. Olası kasıtla ölüme sebebiyet veren sanıklar kadar göz yuman denetlemeyen yetkililer de yargı da sorumludur. Biz artık ölenler için adalet aramak istemiyoruz. Bu dava, maliyet kalemi olarak görülen işçi sınıfının yaşam mücadelesidir" denildi. 

Polis, mahkeme başkanının talimatı olmadan kendi inisiyatifiyle avukatları içeri almadı. Avukatların direnmesi sonucunda mahkeme salonuna girildi. 

BAROLARIN KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada TBB Başkanı Erinç Sağkan, Avukatlık Kanunu uyarınca baroların insan haklarını koruma görevinin olduğunu belirtip yaşam hakkının da en temel insan hakkı olduğunu hatırlatarak TBB adına katılma talebinde bulundu. Çanakkale Barosu Başkanı Soner Aydın, Bursa Barosu Başkanı Metin Özstosun da katılma talebinde bulundu. Karar duruşmasında işçileri temsilen farklı baro mensubu avukatlar, baro başkanları, TBB Başkanı olmak üzere toplamda 50'den fazla avukat müşteki vekili yerini aldı. 

Mahkeme baroların katılma talebini reddetti. 

COŞKUN YİNE KENDİNİ AKLAMAYA ÇALIŞTI
Duruşmada sanıkların olası kasttan ek savunmaları alındı. Sanık Aslı Bozkurt, "Bu dosyanın bilirkişisi burada çalışan işçilerdir" dedi. Patron Yaşar Coşkun, savunmasına "Bu son duruşma ve bizi kimse susturamadı, kimse de susturamayacak" diyerek başladı. Besmele çekerek sözlerine devam eden Coşkun, işçinin hakkını savundukları iddiasıyla kendini aklamaya çalıştı. Mahkemede sistem tartışması yapıldığını söyleyen Coşkun, "Sistemi düzeltme görevi meclisin görevidir. Mahkemelerin görevi değildir. Burada sistem tartışması yapıyorlar. Ben ne kadar konuşursam konuşayım davanın başından beri sizden bir ümidim yok. Ama umudumu hiç kaybetmedim" diye konuştu

SANIK AVUKATI DAYANIŞMADAN RAHATSIZ OLDU
Coşkun'un avukatı Abdullah Tekneci de davayı takip eden milletvekillerinin heyeti ve Türkiye'yi baskı altına almaya çalıştığını iddia etti. İşçilerin zorla çalıştırılmadığını da söyleyen Tekneci, "Burada iktidar düşmanlığı yapılıyor. Ama HDP, TİP, EMEP, CHP buraya gelecek size baskı yapacak. Heyetin HDP'yle yol yürümesi bizi üzdü" dedi. 

Sanık avukatı Tekneci'nin müşteki avukatlarına yönelik el hareketleri ve "konuşma" diyerek ukala davranışları üzerine salonda gerginlik yaşandı.  

Savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.

PATRONLARA CEZA
Mahkeme heyeti Aslı Bozkurt, Asiye Angın, Erşan Özkürt, Ahmet Çağırıcı'ya 6 yıl 8 ay, Hasan Ali Velioğlu 12 yıl 6 ay, Ali Rıza Coşkun ve Yaşar Coşkun'a ise "bilinçli taksir" yönünden 16 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi.