23 Eylül 2024 Pazartesi

HEDEP İstanbul Kongresi: İstanbul direnişin ve siyasetin kalbi

HEDEP İstanbul 2. Olağan Kongresinde konuşan Eşbaşkanlar Çelik, Kalmaz ve Doğan ölümsüzleşenlerin kendilerine gösterdiği yoldan yürüyerek mücadeleyi yükselteceklerinin altını çizdi. Türkiye'nin dayattığı tekçiliği kabul etmediklerinin altını çizen eşbaşkanlar, demokratik cumhuriyeti inşa edeceklerini söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul 2. Olağanüstü Kongresi için yüzlerce kişi Küçükçekmece'deki Yahya Kemal Bayatlı Kongre Merkezinde toplandı.

Kongreye bileşen partilerin yanı sıra EMEP, TİP, DEVA Partisi, CHP, KÖZ, Suruç Aileleri İnisiyatifi ile çok sayıda kitle örgütü temsilcisi katıldı.

ÇELİK: HEDEP'TEN KORKUYORLAR
HEDEP İstanbul İl Eşbaşkanı Beser Çelik, iktidarın halkları karşı karşıya getirmeye çalıştığına dikkat çekti, iktidarın siyasal islamcı çizgisinde, ulus devlet ısrarında olduğunu belirtti. Bir arada demokratik cumhuriyeti inşa etmek için mücadele yürüttüklerini söyleyen Çelik, "Çünkü bizler hak ve hakikatin yolcularıyız. Bu ülkede yüreği eşitlikten, barıştan yana olan halkların kazanacağına inanıyoruz. Çünkü haklı, onurlu mücadele yürütüyoruz. Bu sistemin kodlarını bozduğumuz için bizlerden, Kürtlerden, Kürt dostlarından, 3. yol fikriyatını savunanlardan, HEDEP'ten korkuyorlar" dedi.

Tüm halklarla dayanışma içinde olacaklarını dile getiren Çelik, Filistin ve Kürt halklarının yıllardır direndiğini, çözümün savaş politikalarıyla olmayacağını vurguladı. "Filistin ve Kürt halklarının özgürlüğü demokratik cumhuriyette mümkündür" diyen Çelik, örgütlülüğü büyütmek için daha fazla çaba içinde olacaklarını dile getirdi.

KALMAZ: ŞEHİTLERİN YOLUNDA İLERLEYECEĞİZ
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz konuşmasını Kürtçe yaptı. Devrim şehitlerini anan Kalmaz, Şeyh Said, Koçgiri, Zilan, cumhuriyetin yüzüncü yılında çok sayıda acılar yaşandığını; Cizre katliamları başta olmak üzere devlet eliyle gerçekleşen katliamları hatırlattı. Mücadelenin bitmediğinin altını çizen Kalmaz, "Buzdolabında bekletilen cenazeleri unutmadık. Taybet anayı, Uğur Kaymaz'ı ve Ceylan Önkol'u unutmadık. Ekin Wan'ı unutmadık, Sêvê Demir'i unutmadık, Mehmet Tunç'u unutmadık. Onların yolunda ilerleyeceğiz" diye vurguladı.

Yeni yüzyılda demokratik bir siyaset için üçüncü yolda siyaseti güçlendireceklerini dile getiren Kalmaz, Kürt, Ermeni, Süryani, Türk herkesin sesi olacaklarını belirtti. Türkiye'nin ekonomik, siyasi, sosyal sorunlarına dikkat çeken Kalmaz, "HEDEP olarak tüm sorunlara cevap olacağız. Tek devlet, tek dil, tek zihniyeti kabul etmiyoruz. Buna karşı toplumcu bir siyaset inşa edeceğiz. En büyük sorun Kürt sorunudur. Kürtleri tanıyarak bu sorun aşılabilir. Kürt sorununun çözümü için sayın Abdullah Öcalan'ın özgür olması lazım ve rolünü, misyonunu oynamalı" dedi.

BİROL: İSTANBUL HEM SİYASETİN HEM DİRENİŞİN KALBİ
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol alkış ve zılgıtlarla sahneye çıktı. "Zafer yolculuğuna, iki kıtanın birleştiği her milletten her ferdin yaşadığı, deniziyle, dağıyla, ovasıyla, Anadolu'nun Kürdistan'ın akıp geldiği, alın terinin şehri merhaba İstanbul. Merhaba, Kürdün direnişinin, onurunun, özgürlük yolculuğunun beşiklerinden olan İstanbul merhaba. Kaldırımalrını dirençle boyamış; kadının, gencin, çocuğun, emekçinin her gününü geleceğe atılmış önemli bir demokratik adımdır diyerek adımlamış, İstanbul'u İstanbul yapan, emeğin şehri yapan halkımız merhaba" diyerek kongreyi selamlayan Birol, belki yorulduklarını dizlerinin üstüne düştüklerini ancak asla başlarının yere değmediğinin altını çizdi. Kapatmalara, katliamlara, saldırılara, açlığa direndiklerini hatırlatan Birol, İstanbul'un herkes için olduğu kadar HEDEP için de önemli olduğunu vurguladı.

"İstanbul siyasetin aynı zamanda direnişin kalbinin attığı yerdir. İstanbul'da yaprak kımıldasa fırtına olacaktır" diyen Birol, eksikliklerinin olduğunu ancak akıllarından asla çıkmayan şeyin bedel ödeyenlerin özgürlüğüne kavuşacağı olduğunu vurguladı. Tecrit sisteminin berhava olacağını ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşacağını vurgulayan Birol'un konuşmasına kongreye katılanlar alkışlayarak destek verdi.

Savaş çığırtkanlarının üzerine barışla, sömürü düzenini kurmak isteyenlere karşı eşitlikle, kadınları yok sayan bütün zihinleri değiştireceklerini ve kadın özgürlüğüyle yürüyeceklerini söyleyen Birol, "Gençlerin gelecek hayalini elinden alan bu zorba iktidarlara karşı gençlerin geleceği için yürüyeceğiz" dedi. Birol ve katılanlar hep birlikte "Yeniden HEDEP yeniden İstanbul" dedi.