23 Eylül 2024 Pazartesi

HEDEP AİHM ve AYM kararları için genel görüşme istedi

AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının ülkeyi daha fazla kaosa sürükleyeceğini belirten HEDEP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, Genel Görüşme açılmasını istedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, hukukun üstünlüğü ilkesinin hiçe sayılması ve Anayasa'ya göre uyulması zorunlu olan AİHM ve AYM kararlarına uyulmaması halinin ülkeyi daha fazla kaosa sürüklemesinin engellenmesi için Genel Görüşme açılmasını istedi.

Beştaş ve Oluç'un şu ifadeleri kullandı: "Demokratik yönetimlerde olması gerektiğinin aksine Türkiye'de yasama, yürütme ve yargı erkleri kuvvetler ayrılığı çerçevesinde eşit koşullarda, birbirine mesafeli ve saygılı bir biçimde görevlerini yerine getirememektedir. Bu erklerin tek elde toplanması ve mutlak bir iktidar haline dönüşmesi ile birlikte bağımsız ve tarafsız yargı konusunda duyarlılık tamamen yok olmuş, yürütme, yasama ve yargı arasındaki ilişki erkler çatışmasına dönüşmüştür. Bugün yargı mercileri arasında Türkiye hukukunda önemli bir dönüm noktası olacak bir çatışmaya ortaya çıkmıştır. Hukukun üstünlüğü ilkesinin hiçe sayılarak Anayasa'ya göre uyulması zorunlu olan AİHM ve AYM kararlarına uyulmama halinin ülkeyi daha fazla kaosa sürüklemesinin engellenmesi için genel görüşme açılmasını arz ve talep ederiz."