22 Eylül 2024 Pazar

'Hedef gösterilen Gizem Sayın'ın yanındayız'

Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Şubesi ve emek meslek örgütleri, Kadir Has Üniversitesi'nde hedef gösterilen araştırma görevlisi Gizem Sayın'ın yanında olduklarını vurgulayarak, üniversitelerin laikliği ve bilimsel eğitimi yok sayan, iş güvencesini tehlikeye atan uygulamalarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini duyurdu.

Geçen günlerde Kadir Has Üniversitesi'ndeki "ibadethane tartışması" sonrası hedef gösterilen araştırma görevlisi Zeliha Gizem Sayın'a destek vermek için Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü önünde basın açıklaması düzenlendi. Eğitim Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi, Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ve Sosyal İş Sendikası'nın düzenlediği eylemde "Laikliği savunuyoruz, iş güvencesi istiyoruz" pankartı açıldı. Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekili Kezban Konukçu'nun yanı sıra çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü destek verdi.

ULUOCAK: KUŞATMAYI KABUL ETMEYECEĞİZ
KESK İstanbul Şubeler Platformu adına söz alan Barış Uluocak; okulların, üniversitelerin, sosyal hayatın, çocukların geleceğinin ve bütün bir eğitim hayatının büyük bir kuşatma altında olduğunu söyledi. Uluocak, "Okullarımızda ilkokullarda, anaokullarına kadar cemaat ve tarikatların örgütlenmiş olduğu vakıflar, dernekler cirit atıyor. Özgür, bilimsel eğitim savaşı veren üniversitelerimiz de bu dini kuşatmadan payını alıyor. Bu kuşatmayı kabul etmeyeceğiz. Kuşatmaya okul okul, üniversite üniversite direneceğiz" ifadelerini kullandı.

YÜKSEKER: HEPİMİZİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNMASI GEREKİYOR
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Yükseker de üniversite yönetimlerinin çalışanlarını ve akademisyenlerini korumadığına dikkat çekerek "Bu sorunlar sadece burada değil, Boğaziçi Üniversitesi'nde de yaşanıyor, diğer üniversitelerde de yaşanıyor. Dolayısıyla hepimizin ifade özgürlüğünü ve iş güvencesini savunması gerekiyor" dedi.

ÇETİNER: CEMAATLERİN PROVOKASYONLARI İKTİDARIN BASKISININ ARACI
Basın açıklamasını Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Şube Başkanı Burak Çetiner okudu. "AKP iktidarında üniversitelere yönelik baskı Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar artmışken, tarikat, cemaat ve vakıfların üniversitelerde propaganda ve provokasyonları da bu baskının bir aracı olarak kullanılmaya devam ediyor" diyen Çetiner, Gizem Sayın'a yapılan saldırının üniversitelerde laikliği ve bilimsel eğitimi hedef aldığını vurguladı.

Hedef gösterilen Sayın hakkında üniversite yönetiminin re'sen soruşturma açmasına da tepki gösteren Çetiner, asıl saldırıyı gerçekleştiren, Sayın'ı tehdit eden ve videosunu yayan öğrenciler hakkında soruşturma açılmadığına dikkat çekti. Çetiner, "Bugün hakkında açılan soruşturmada savunmasını verecek olan Gizem hocamızın yanında olduğumuzu, üniversite yönetimlerinin keyfi tutumlarına son vermesi için mücadelemizi sürdüreceğimizi yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

'GİZEM SAYIN İŞİNİ KAYBETME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'
Gizem Sayın'ın bu olaylar nedeniyle cezalandırılarak işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna işaret eden Çetiner, şöyle devam etti: "Üniversitelerin asıl faaliyetlerini yürüten akademisyenlerin kadrolarının esasen kalıcı olması gerektiğini ve türlü bahanelerle işten çıkartılmalarının hukuksuzluğunu vurgulayan birçok yargı kararına rağmen, bu keyfi tutumlarını devam ettiren ve akademisyenleri güvencesiz kadrolara mahkum eden, iş güvencesini yok sayan tüm üniversitelerin karşısında sesimizi yükseltmeye devam edeceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz."

'NEOLİBERAL POLİTİKALARA KARŞI DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Vakıf üniversitelerinin şirket gibi yönetilmesine, kamu yararını değil kar odaklı eğitim anlayışını savunan uygulamalara karşı olduklarını vurgulayan Çetiner, "Başta Gizem Hoca olmak üzere Kadir Has Üniversitesi'nde çalışan hiçbir akademisyenin iş güvencesine ve özlük haklarına dokunulmamasını, üniversitenin keyfi uygulamalara sona ermesini talep ediyoruz. Neoliberal üniversite yönetimi politikalarının karşısında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak güçlü bir şekilde duracağımızı ilan ediyoruz. Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi olarak bütün üyelerimiz ile bu sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz" dedi.

Eylem boyunca sık sık "Gizem Hoca yalnız değildir", "Kadrolu çalışmak istiyoruz", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.