1 Ekim 2024 Salı

HDP'ye yönelik saldırılar pek çok kentte protesto edildi

HDP'ye yönelik saldırıya karşı birçok kentte eylem yapıldı, "Bu saldırı karşısında direniş alanımızı büyütüp cevap vereceğiz" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'ne yönelik devlet tarafından organize edilen saldırı ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'a yönelik tehdit birçok kentte protesto edildi.

İZMİR
İzmir'de Demokrasi İttifakı bileşenleri, HDP Genel Merkezi'ne yönelik saldırıya ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Provokasyona geçit yok, HDP yalnız değildir" pankartının açıldığı açıklamada, "HDP halkları birleştirir, demokrasiyi güçlendirir. HDP kapatılamaz" ve "Suçluların ittifakı değil, halkların ittifakı kazanacak" dövizleri taşındı. Sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz" ve "HDP susmadı, susmayacak" sloganları atılan açıklamaya HDP milletvekilleri Murat Çepni, Musa Piroğlu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamayı okuyan Toplumsal Özgürlük Partisi üyesi İpek Karanfil, "AKP-MHP suç ittifakı, HDP'ye saldırı üzerinden kendi bekasını inşa etmeye çalışıyor. Bu saldırıların bir tanesi de HDP Diyarbakır İl Binası önünde gerçekleştiriliyor. Aileler kullanılarak gerçekleşen bu provokasyon, bizatihi siyasal iktidar tarafından organize edilmektedir. Bu ülkede yaşanan tüm sorunların sorumlusu bizzat iktidarın kendisidir. İktidar ise sorunları çözmek değil, sorunlardan kendisine rant elde etme peşindedir. Başta Kürt sorunu olmak üzere HDP sorundan beslenenlere karşı kararlıca çözümü gerçekleştirme mücadelesi vermektedir" dedi.

'ABLUKA DAĞITILSIN'
Kumpas davalarının ardından provokasyon girişimlerinin devreye sokulduğunu anımsatan Karanfil, "Daha önce İzmir, Adana, ve İstanbul'da devreye sokulan katliam ve provokasyon hamleleri, dün de Ankara'daki HDP Genel Merkez önünde gerçekleştirilmeye çalışıldı. Talimatını AKP'nin İçişleri Bakanının verdiği ve polislerin kullanıldığı bu provokasyonun parçası olmamak ve girişimi boşa çıkarmak için sağduyu içinde çaba sarf eden HDP üyeleri, avukatları, merkez yöneticileri zorbaca saldırıya uğradı ve gözaltına alındı. Kirli bir oyun oynamaya çalışan iktidarı uyarıyoruz: HDP Genel Merkezi önündeki polis ablukası derhal kaldırılsın. Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ı tehdit eden kişi hakkında derhal soruşturma ve yargılama başlatılsın" diye konuştu.

ÇEPNİ: SİZ BİR HİÇSİNİZ
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise, HDP'ye yönelik saldırıların enflasyonun yüzde 70 olarak açıklandığı günlerde yapıldığını kaydetti. Çepni, "AKP-MHP iktidarı ne zaman HDP'ye saldırıyorsa milyonlarca işçi hemen cebini kontrol etmelidir. Emin olun ki o anda hırsızlık peşindeler. Saraydan emir almış emir eri milletvekilimize 'benim kim olduğumu biliyor musunuz' demiş. Ayşe Acar Başaran ve HDP yoksulluğa karşı mücadele eden işçidir, dağını, taşını talana karşı korumak isteyen köylüdür, inkara karşı direnen Kürt halkıdır. Siz ise üstünüzdeki üniformayı çıkardığınız da kocaman bir hiçsiniz. Siz Soylu'nun emir erlerisiniz. Her türlü suça bulaşmış olanlar bize vatan millet edebiyatı yapıyor. Siz suçtan beslenenlersiniz, hırsızsınız. HDP o örtüyü kaldırdığı için saldırıyorsunuz. Ama meydanlardan aldığımız güçle faşizmi yeneceğiz" ifadelerini kullandı.

BATMAN
HDP Batman İl Örgütü, partilerine yönelik saldırıya karşı eylem yaptı. HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Necdet İpekyüz, Mehmet Rüştü Tiryaki, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü'nün yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı eylemde "Baskılar bizi yıldıramaz" pankartı açıldı.

HDP Batman İl Eşbaşkanı Hürriyet Kaytar'ın ardından söz alan Feleknas Uca, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'ın tehdit edilmesinin milyonlarca insanın iradesine dönük saldırı olduğunu söyledi. Uca, "Herkes iyi bilsin ki HDP hiçbir zaman diz çökmedi, çökmeyecek. Bu saldırı karşısında direniş alanımızı büyütüp cevap vereceğiz. Derhal o polis görevden alınsın. Ve hukuk önünde hesap versin" dedi.

Milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Mehmet Rüştü Tiryaki'nin söz aldığı eylemde "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atıldı.

SİİRT
HDP Siirt İl Örgütü binası önünde de HDP'li vekiller, belediye eşbaşkanları, TJA, Barış Anneleri ve halkın katılımıyla eylem yapıldı. "HDP gel e kes nikare îrade ya gel bişikîne" pankartının açıldığı eylemde söz alan HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, "Bunların halka vereceği bir şey kalmadı. Bundan kaynaklı provokasyon ve kutuplaşma üzerinden kendini var etmeye, saltanatını sürdürmeye çalışıyor. Dünkü olayda bunlarda biridir. Provokatörler ile merkezin önüne gidenlerin amacı HDP'nin önünü kapatmak. Ancak onlar bilsin ki hiçbir saldırı bize geri adım attırmaz. Bu mücadelenin geri adım attığı bir dönem olmamıştır ve olmayacaktır. Kendine muhalif diyen herkes bu provokasyon karşısında tutum almalı" dedi.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü önünde de eylem vardı. "Em HDP'ê diparêzin/HDP'yi savunuyoruz" yazılı pankartın açıldığı eyleme, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ve Mardin Emek ve Demokrasi Platformu da katıldı. HDP İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, HDP'nin savaşa karşı barış, ölüme karşı yaşam siyasetini esas aldığı için hedef alındığını söyledi, tehdit ve saldırıların Türkiye halklarının ortak yaşam iradesine dönük olduğunu vurguladı.

HDP Milletvekili Pero Dündar, hükümetin başarısızlıklarını HDP'ye dönük saldırılarla örtmeye çalıştığını ifade ederek, "Operasyona çıkıyorlar, istedikleri gibi olmayınca HDP'ye saldırıyorlar. İktidarını ayakta tutamıyorlar, HDP'ye saldırıyorlar. HDP gençliktir, kadındır, halktır. HDP'nin varlığını kendilerinin gidişi olarak görüyorlar. HDP her zaman onların boğazında kılçık olarak kalacak. Soylu bizim muhatabımız bile olamaz. O ancak çetelerin, mafyanın muhatabı olur. Aklınızı başınıza alın. HDP bugüne kadar kimsenin önünde diz çökmedi, bundan sonra da çökmeyecektir. 8 Mart'ta, Newroz'da, 1 Mayıs'ta nasıl alanlarda olduysak, her zaman alanlarda olacağız" dedi.

ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri de Heykelli (Düş Yolcuları) Parkı'nda bir araya gelerek saldırılara tepki gösterdi. İHD, KESK, HDP, EMEP, TİP, TÖP, Yeşil Sol, ESP, Halkevleri üyelerinin katıldığı açıklamada, "HDP'yi savunuyoruz" pankartı açıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan İHD Adana Şube Başkanı Yakup Ataş, Başaran'a yönelik tehdidi kınadıklarını belirtti. Tehdidin bir kişi ya da partiye değil tüm Türkiye ve halkların iradesine yönelik olduğuna vurgu yapan Ataş, "İnsan hak ve özgürlüklerinin temel esaslarından biri olan siyasi örgütlenme hakkını engellememeliler. Adana Emek ve Demokrasi Güçleri olarak HDP'ye ve Başaran'a yapılan bu saldırı ile tehditleri kabul etmediğimizi belirtiyor tüm toplumsal kesimleri barışa, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

HATAY
Hatay Emek ve Demokrasi Güçleri ve HDP Hatay İl Örgütü de parti binası önünde açıklama yaptı. "Geçmişten aldığımız güç ve devrimci miras ile asla yılmadık yılmayacağız" ve "Kadın iradesi ve mücadelesi ile faşizmi yıkacağız" pankartları açılan eylemde HDP Hatay İl Eşbaşkanı Kerem Nalbant söz aldı. HDP'yi savunmanın demokratik siyaseti savunmak anlamına geldiğini söyleyen Nalbant, "HDP'yi savunmak Türkiye halklarının özgür ve demokratik ortak geleceğini savunmaktır" dedi.

HDP İskenderun İlçe Örgütü'nde siyasi parti ve kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla açıklama yapıldı.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü, saldırıyı binalarının önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti. "Saldırılar ve tehditler bizleri yıldıramaz" pankartının açıldığı eylemde "Biji berxwedana HDP", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. Eylemde konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, "Partimize ve partili arkadaşlarımıza yapılan en ufak bir saldırıyı kabul etmiyor; genel merkez binamızın ablukaya alınmasını, milletvekillerimizin ölümle tehdit edilmesini ve partili arkadaşlarımızın hukuksuzca gözaltına alınmalarını kabul etmiyor bu anlayışı kınıyoruz" dedi.

ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Attalos Heykeli önünde yaptıkları basın açıklaması ile HDP Genel Merkezi'nin önünde polisin provokasyonunu ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'a yönelik hakaret ile hedef göstermesini protesto etti. "Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar bizi yıldıramaz" ve "HDP yalnız değildir" pankartının taşındığı açıklamada, HDP Antalya İl Eşbaşkanı Ahmet Kaya, yaşanan provokasyona tepki gösterdi.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Cizre ve Uludere ilçelerinde halk ve HDP'liler sokağa çıktı. Cizre İlçe binası önünde yapılan eyleme HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ile Silopi ve İdil'den çok sayıda partili katıldı. "HDP halktır, kimse halkın iradesini kıramaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde ilk olarak HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Zilan Ecevit söz aldı.

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da, parti genel merkez binası önüne Süleyman Soylu'nun talimatıyla 3 provokatör getirildiğini ve saldırı gerçekleştirildiğini aktardı, "Düşman politikası karşısında pes edecek, diz çökecek tek bir HDP'li bile bulamazlar" dedi.

Uludere ilçesinde de HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve halkın katılımıyla yapılan eyleme Beytüşşebap ilçesinden partililer de geldi. "HDP gel e. Kes nikare îradeya gel bişkîne" yazılı pankartın açıldığı eylemde söz alan İmir, saldırıları gerçekleştirenlerin sonuç alamayacağını vurguladı.

URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu da HDP'ye yönelik saldırıya karşı Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde eylem yaptı. Eyleme platform birleşenlerinin yanı sıra HDP Urfa milletvekilleri, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ile halk katıldı. "HDP'yi savunuyoruz" pankartının açıldığı eylemde Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Gökhan Dayık ortak bir açıklama yaptı. HDP'ye saldırının halka dönük olduğunu vurgulayan Dayık, "Söz konusu polisin derhal görevden alınarak hakkında adli ve idari yönden etkili bir soruşturma yapılması gerekmektedir. Aksi durum milletvekillerini tehdit ve saldırılara açık hale getirecektir" dedi.

HDP'li vekiller Ayşe Sürücü ve Ömer Öcalan'ın konuştuğu eylemde, "HDP halktır halk burada", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları sık sık atıldı.

Urfa'nın Siverek, Halfeti ve Ceylanpınar ilçelerinde de eylemler yapıldı.

ANTEP
Antep'te Yeşilsu Parkı'nda yapılan eyleme HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul'un yanı sıra KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Açıklamada konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, partilerinin sürekli olarak saldırı ve provokasyonlara maruz kaldığını belirterek, "Partimiz her gün sözcülüğünü Süleyman Soylu'nun yaptığı provokasyonlara maruz kalıyor" dedi. Ardından konuşan HDP Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, "Güvenlik güçlerinin bu tutumunu ve kolluk güçlerine bu cesareti veren siyasi erkin bu yaklaşımını kabul etmiyor ve kınıyoruz" diye belirtti.

Açıklama "HDP burada dimdik ayakta", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile son buldu.

Kars, Malatya ve Adıyaman'da da parti binalarında basın toplantıları düzenlendi. Bingöl'de de partililer eylem yaparak saldırılara tepki gösterdi.

Ayrıca Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul ve Ankara'da basın toplantıları düzenledi. Ankara'daki açıklamada konuşan dünkü saldırıda işkenceyle gözaltına alınan avukat Yunus Emre Şahan, yaşananları anlattı, "Sonuna kadar takipçisi olacağız. Emniyet güçlerinden de şikayetçi olacağız" diye konuştu.