7 Ekim 2024 Pazartesi

HDP'li vekil hasta tutsakların tahliyesi için kanun teklifi sundu

HDP Ağrı Milletvekili Koç, hasta tutsakların ve çocuklu annelerin koşul aranmaksızın tahliye edilmesi amacıyla kanun teklifi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, hasta tutsaklar ve çocuklu annalerin koşulsuz tahliyesi talebiyle kanun teklifi verdi.

Koç, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinde, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine yer verdi. Hapishanelerin kapasitelerinin arttırılmasına tepki gösteren Koç, salgın döneminde hapishanelerde toplam 17 tutsağın Covid-19'a bağlı gerekçelerle yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Çok sayıda hapishane personeli ve tutsağın virüse yakalandığını hatırlatan Koç, kaç kişinin virüse yakalandığına ilişkin veri olmadığını kaydetti.

Hapishanelerde 604'ü ağır 1605 hasta tutsak olduğunu belirten Koç kanun teklifinde şu öneride bulundu: "Bu sayının çok daha yüksek olduğunu özellikle belirtmek isteriz. Çocuk mahpusların genel toplamı ise 1.564 erkek ve 51 kadın olmak üzere 1615 kişidir. Ancak bu sayının belirttiğimiz gibi 12-18 yaş arasındaki çocuk mahpusları kapsadığının bir kere daha altını çizmek isteriz. Aileleri ile hapishanede kalmak zorun olan daha küçük yaştaki çocuklar bu sayıya dahil değildir. Ülke hapishanelerinde 600 ila 650 arasında 0-6 yaş aralığında çocuk bulunmaktadır. Bu vesileyle hasta mahpusların ve altı yaşından küçük çocukları olan kadınların tahliye edilmesi elzemdir."