22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li Nuran İmir Roboski'nin faillerini sordu

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, 8. yılına giren Roboski katliamının sorumlularının neden hala yargılanmadığını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, 28 Aralık 2011'de TSK'ye bağlı savaş uçakları tarafından yapılan bombardıman sonucunda 17'si çocuk toplam 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski katliamını Meclis gündemine taşıdı.
 
Nuran, konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması için Meclis'e soru önergesi verdi. Önergede, katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen tek bir sorumlunun yargı önüne çıkarılmadığı hatırlatılarak, askeri savcılığın ise 8 aylık soruşturma sonrası TSK personelinin eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdiği kaydedildi.
 
Önergenin devamında, "Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurunun, 34 defa yaşam hakkı ihlalinin söz konusu olduğu bu başvuruyu 19 ay beklettikten sonra 24 Şubat 2016 tarihinde sonuçlandırması ve esasa girmeksizin eksik belgelerin süresinde Anayasa Mahkemesi'ne sunulmadığı gerekçesiyle reddetti. Türkiye'de tüketilen hukuk yollarının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşınan dosya AİHM'de yaşanan insanlık suçunu görmezden gelip evrak eksikliğini bahane ederek reddetti" diye belirtildi.
 
Önergede Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den şu soruları yanıtlaması istendi:
 
-Yapılan bombardımanın kararını kim verdi? FETÖ mü değil mi? FETÖ'ye bağlı ise bu şahıslar neden yargı karşısına çıkarılmıyor? Kamuoyuna ve Roboskili ailelere neden bu konuda bir açıklama yapılmıyor?
 
-Mademki daha 28 Aralık 2011'de Fetö'nün olduğunu ve Robsokiyi bombaladığını söylüyorsunuz, 15 Temmuz 2016 ya kadar bu olayın failleri neden korundu neden soruşturmalara gizlilik kararı getirildi? Bu soruşturmalarda korunan devlet görevlileri değil de FETÖ üyeleri midir?
 
-Nihai kararı bağımsız ve tarafsız yargı veriyorsa bütün çevreler tarafından bir insanlık suçu ve katliam olarak nitelendirilmesine rağmen Roboski soruşturmasında bütün iç hukuk yolları tüketilene kadar neden hiçbir sonuç alınamamıştır?
 
-Roboski olayına dair açılan soruşturmayı yerel mahkemeden Anayasa Mahkemesi'ne kadar takip eden savcılar, hakimler ve mahkeme heyetlerinin FETÖ'cü olup olmadığı araştırılmış mıdır? Bombalayanlar FETÖ'cü ise yargılayanlarda FETÖ'cü olabilir mi? Yargılayanlar hakkında da neden bir araştırma yapılmamaktadır?