22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li kadınlar 25 Kasım'ın startını Deniz'in katledildiği yerden verecek

HDP Kadın Meclisi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında eylem ve etkinlik takvimini açıkladı. HDP'li kadınlar, 25 Kasım'ın startını Batı'da Deniz Poyraz'ın katledildiği İzmir'de, Kürt illerinde ise Hakkari'de verecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım çalışmalarını "Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" şiarıyla gerçekleştirecek. Çalışmaların startı Batı'da İzmir'den Kürt illerinde ise Hakkari'den verilecek.

Onur Gencer adlı faşist tetikçinin saldırısı sonucu katledilen Deniz Poyraz'ın yaşamını yitirdiği İzmir'de 18 Kasım günü yapılacak eylemde çalışmalarının startını verecek. HDP'li kadınlar çalışmaları süresince çocuk istismarı, kadın katliamı ve devletin Kürt kadınlarına yönelik özel savaş politikalarına dikkat çekecek.

İzmir'deki start eylemine çevre illerden kadınlar da katılacak. Kitlesel açıklamanın ardından 20 Kasım'da da Kürt illerinde çocuklara ve kadınlara yönelik taciz ve tecavüz saldırıları başta olmak üzere özel savaş politikalarına dikkat çekmek için Hakkari'de basın açıklaması yapılacak.

Kadın tutsaklara kart göndermek, Ayşe Gökkan'a verilen cezayı protesto etmek, kadınlarla buluşmalar ve mor zincir eylemi gerçekleştirmek gibi çeşitli ve etkinlikler de takvimde yer alıyor. Kadınlar 25 Kasım günü 9 Kürt kentinde sokağa çıkacak. Batı kentlerinde de en az 15 kentte, HDP'li kadınlar 25 Kasım kapsamında eylem ve etkinlikler gerçekleştirecek.

Kadın Meclisi ayrıca 23 Kasım'da HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuşacağı grup toplantısında bir araya gelecek.

'ERKEK-DEVLET ŞİDDETİNE, SAVAŞA, YOKSULLUĞA KARŞI HER YERDEYİZ'
25 Kasım çalışmaları kapsamında 10 Kasım günü toplanan HDP Kadın Meclisi, toplantının ardından sonuç bildirgesi yayımladı. HDP Kadın Meclisi, çalışmalarını, "Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" şiarıyla gerçekleştireceklerini açıkladı.

2021 yılı 25 Kasım'ını erkek-devlet şiddeti sonucu HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz'a atfettiklerini açıklayan HDP'li kadınlar, "Kadın Meclisimiz, 25 Kasım'da 'Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" şiarı ile alanlara çıkacaktır. Kadın emeğini yok sayan, sömüren ve kadınlara yoksulluğu dayatan erkek ittifaka karşı 'Kadın yoksulluğuna hayır, kadınlar için adalet" demekten asla vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutlayan HDP Kadın Meclisi, "Rojava'da kadın öncülüğünde gerçekleşen devrimi kadınlar olarak selamlıyoruz. 'Kobanê düştü düşecek' diyerek karanlık IŞİD çeteleri ile Kürtlerin kazanımlarına saldıranlara karşı kadınlar gereken cevabı Rojava devriminde ve bugün mücadelemiz içerisinde vermeye devam edecektir" dedi.

Kürt ve kadın düşmanı tek adam rejimine karşı yeni yaşamı inşa mücadelesini sürdüreceklerini yineleyen HDP Kadın Meclisi, "Tartıştığımız en önemli konu başlıklardan bir tanesi, üçüncü yol siyasetinin kadınlar olarak nasıl inşa edilmesi olmuştur. Kadınlar olarak üçüncü yol siyasetini önümüzdeki günlerde daha geniş tartışılması, inşasına dair bir yol haritasının belirlenmesi yaklaşımı açığa çıkmıştır. Tam da bu başlıklar üzerinden tüm kadın yapılarıyla kesişen yolları konuşmak ve zengin bir program oluşturarak tüm kadınların sesini üçüncü yol seçeneğinde duyurmak hedeflenmiştir" denilerek önümüzdeki dönem yürütülecek çalışmalara dair bilgi verildi.

İktidarın direnen kadınlara yönelik saldırıları ve özsavunmasını uygulayan kadınlara yüksek cezalar verilmesi siyasetine değinilen HDP Kadın Meclisi sonuç bildirgesinde, "Erkek egemen iktidar, kadınların mücadelelerle elde ettiği kazanımlarına saldırmaya devam ediyor. Kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'ni gasp edenler, "Kim İstanbul Sözleşmesi diye başlayan bir cümle kurarsa onu en başta kadınlarımız tepki göstermelidir" diyerek kadınları, kadınlarla karşı karşıya getirmek istemektedir. Kadınlar bu saldırılar karşısında kadın ittifakını kurarak kadın mücadelesini büyüterek en güçlü cevabı verecektir. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyecektir" vurgusu yapıldı.

İşgalci, sömürgeci savaş politikalarına karşı kadınların itirazını her alanda dile getireceklerini ifade eden HDP Kadın Meclisi sonuç bildirgesinde şu çağrıya yer verildi: "Haklarımıza ve kazanımlarımıza yönelik saldırılara karşı zaman kadın özgürlük zamanıdır, AKP-MHP erkek egemenliğini yıkma zamanıdır, kadın ittifakımızı oluşturarak yeni yaşamı inşa etme zamanıdır. 25 Kasım'da alanlarda, meydanlarda 'erkek-devlet şiddetine karşı, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz' deme zamanıdır."