23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'li Gülser Yıldırım'a 7 yıl 6 ay hapis cezası

HDP Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım, hakkında verilen kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yargılandığı davada, bir önceki kararda olduğu gibi 7 yıl 6 hapis cezasına çarptırıldı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin eski Milletvekili Gülser Yıldırım'a verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından yeniden başlayan yargılamanın 4. duruşması Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı, HDP milletvekilleri Ebru Günay, Dersim Dağ ve Ayşe Acar Başaran’ın yanı sıra, Yıldırım'ın yakınları, HDP Mardin il ve ilçe örgütü temsilcileri izledi.
 
Geçici mahkeme heyetinin yönettiği duruşmaya, mahkemeye getirilmesi talebi önceki celse kabul edilen Yıldırım ise "Sağlık problemleri nedeniyle ring aracı ile yapılacak yolculuğu" kabul etmediği için katılmadı.
 
AV. KUZU: YARGILAMA DURDURULMALI
 
Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak dosyaya eklenen evraklar okundu. Ardından konuşan Yıldırım'ın avukatlarından Erdal Kuzu, müvekkilinin tahliyesini talep etti. Yıldırım'ın üzerine atılı suçlamanın milletvekili olduğu dönem yapmış olduğu konuşmalar nedeniyle kürsü dokunulmazlığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Kuzu, yargılamanın durdurulması gerektiğini belirtti.
 
MAHKEME SAĞLIK SORUNLARINI 'DAYANAKSIZ' BULDU
 
Savcılık, taleplerin reddi yönünde karar verilmesini istedi. Savcılığın talebi yönünde karar veren mahkeme, Yıldırım'ın sağlık sorunları nedeniyle duruşmada hazır bulunamayacağı yönündeki dilekçesi için ise "dayanaksız" şeklinde değerlendirme yaparak, "yargılamayı uzatma maksatlı" diye yorumladı.
 
Yıldırım'ın mazeret dilekçesi mahkeme tarafından kabul edilmedi. Mahkeme, ara kararın Yıldırım'ın esasa ilişkin önceki savunmalarına dayanılarak kurulması yönünde karar aldı.
 
AVUKATLAR ESASA İLİŞKİN SAVUNMA YAPMADI
 
Yıldırım'ın avukatlarından Azad Yıldırım ise müvekkilinin üzerine atılı suçlamaların soyut olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Yargıtay kararını hatırlatan Yıldırım, tutukluluğunun hukuksuz olarak devam ettirildiğine dikkat çekerek, "Eğer siz alt sınırdan uzaklaşıyorsanız gerekçesini belirtmek zorundasınız" dedi. 
 
Yıldırım, mahkemenin esasa ilişkin savunmaya geçilmesini istemesi üzerine, müvekkilinin esasa ilişkin savunması alınmadan esasa ilişkin savunma yapmayacaklarını kaydetti.
 
Avukat Gülistan Duran da Yıldırım'ın politik gerekçelerle tutuklu bulunduğunu ifade etti. Tutukluluğun orantılı ve ölçülü olması gerektiğine işaret eden Duran, "Müvekkilim 2 yılı aşkın bir süredir tutukludur. Ve bu orantılı ve ölçülü değildir. Uzun tutukluluk süresi nedeniyle AİHM tarafından defalarca Türkiye mahkum edilmiştir. Bu nedenle AİHM kararlarına uyulmasını bekliyoruz" diye ifade etti.
 
Mahkemenin araştırılması istenen konuları ısrarla reddettiğini kaydeden avukat Ali Kahraman ise müvekkili savunma yapmadan esasa ilişkin savunma yapmayacağını belirtti.
 
'TAHLİYE İÇİN YETERLİ GEREKÇE VAR'
 
Ardından yeniden söz alan Avukat Erdal Kuzu, "Bizim tek derdimiz mahkeme heyetinin tüm dış saikleri dışarıda bırakarak, adil bir yargılama ile gerçeğe ulaşılmasını sağlamak. Ancak tüm taleplerimiz reddedilerek, buna ulaşamıyoruz. Türkiye'deki yargı uygulamalarına güven dipte. Bu artık herkes tarafından kabul edilir bir hale geldi. Yargının siyasallaştığı bir sürecin içinden geçiyoruz. Ama buna rağmen gerçeğe ulaşmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
 
Kuzu, "Mahkemenin, ara karar taleplerimizin CMK 227 kapsamında reddetmesinin hukuka aykırı olduğunun, yargılamanın şekli yapıldığı izlenimi verdiğini düşünüyoruz. İki sayfa dilekçe verdik. Taleplerimizin daha net anlaşılması için. Ancak buna rağmen yine ret cevabı ile karşılaştık" dedi. Kuzu, Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamı yönünde önceki celse, "Güncel İnfaz Kanunu" gerekçe gösterildiğini hatırlatarak, ilgili kanunun infaz hekimliğini ilgilendirdiğini ve mahkemenin böyle bir yetkisinin olmadığını vurguladı.
 
7 YIL 6 AY HAPİS VERİLDİ
 
Kuzu’nun konuşmasının ardından kararını açıklayan mahkeme, Yıldırım hakkında eski kararında ısrar ederek, 7 yıl 6 ay hapis cezası verdiklerini belirtti.
 
Mahkeme, Yıldırım’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.  
 
CEZAYA TEPKİ
 
Duruşmanın ardından adliye binası önünde açıklama yapan HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, kararın hukuksuz olduğunu belirtti.  Günay, "Bizi bu kararlarla yıldırmaya çalışıyorlar. Ancak biz yılmayacağız. Gülser Yıldırım hakkında verilen bu karar hukuksuzdur" tepkisinde bulundu.