23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'li Çepni evleri işaretlenen Yamanlar halkını ziyaret etti

Kürt ve Alevilerin yoğun yaşadığı İzmir'in Yamanlar mahallesinde bazı evlerin kapı ve duvarların işaretlenmesi sonrası mahalleyi ESP ve HDP'liler ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni, "Bir hafta önce AKP'lilerin mahallede broşür dağıtmasına halkın tepki göstermesinin evlerin işaretlenmesiyle bir ilgisi var mı" diye sordu.
İzmir'in Karşıyaka ilçesinin Yamanlar Mahallesi'nde Kürt ve Alevilerin yaşadığı 6 evin kapısına çarpı işareti atıldı. Olayın yaşandığı mahalleye giden HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDK İl Eşsözcüsü Ayşe Yılmaz ve Hasan Hayri Dikilitaş, HDP, ESP yöneticileri, SKM MYK üyesi Satiye Ok mahalleliyi ziyaret ederek, olayın faillerinin bir an önce ortaya çıkarılması çağrısında bulundu.
 
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan Yamanlar Mahallesi'nde bu sabah saatlerinde Kürt ve Alevilerin yaşadığı 6 evin duvarlarına ve kapılarına işaretlendi. Yaşananlar üzerine mahalleliler, polisi aradı. Polisin gelip sadece tutanak tutarak çarpı işaretlerinin üzerlerini boyaması halkın tepkisine neden oldu.
 
Kürt ve Alevilerin yoğun yaşadığı Yamanlar Mahallesi sakinleri, sabah saatlerinde evlerinin duvarlarının ve kapılarının çarpı işareti ile işaretlenmiş olduğunu gördü. Toplam 6 hanenin kapılarında ve duvarlarında görülen çarpı işareti halkın tepkisine yol açtı. Mahalle sakinleri, "Bu ülkenin Alevileri bunu yıllarca yaşadı. Bizi korkutmaya çalışıyorlar" dedi.
 
'AKP'Lİ GRUBA TEPKİ GÖSTERMİŞTİK, SONRASINDA İŞARETLEME OLDU'
 
HDP eski ilçe yöneticisi olan Hüseyin Akgül mahallede Maraş'lı ve Alevilerin yaşadığını belirterek, "Bu hedef göstermektir. Biz bir toplumuz ve bunu görmek kabul etmek istemiyorlar. Bu ülkenin Alevileri bunu yıllarca yaşadı. Bizi korkutmaya çalışıyorlar. 10 gün önce AKP'li bir grup mahallede broşür dağıtarak oy istemeye geldi. 'Bizim AKP'ye verecek oyumuz yok' dedik. Bu bizim en doğal talebimizdir. Orada buna tepki göstermiştik ve sonrasında da bu olay oldu. Oysa bizim kimseyle alıp veremediğimiz yok. Biz buradayız ve korkmuyoruz" dedi.
 
HDP Milletvekili Murat Çepni, "Bu ülkede muhalifleri potansiyel suç işleme ihtimaline karşı polis gözaltına alıyor ve tutukluyor. Bu konuda mahir olan kolluk güçlerinin bu provokasyonu gerçekleştirenleri bulmasını istiyoruz. Polisin görevi insanların tedirginliğini arttırmak değil, tam tersine bu sorunu çözmektir" dedi.
 
Mahalleye bir hafta önce AKP'lilerin gelerek broşür dağıttığını ve mahellelinin broşürleri almadığını söyleyen Çepni, "İnsanlar da doğal olarak demokratik tepkilerini göstererek bu propagandayı doğru bulmadıklarını ifade ettiler. Biz bu ülkede bu tip provokasyon girişimlerine denk geldiğimiz için aklımıza şu endişe geliyor. Bu işin o günle bir ilişkisi var mıdır" diye sordu.
 
Mahallenin ismi önceden Maraş iken 12 Eylül darbesi ile ismi Yamanlar olarak değiştirildi. Yaşanan olay akıllara Maraş katliamı döneminde evlerin işaretlenmesini getirdi.