23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP'li Beştaş: Newroz resmi tatil ilan edilsin

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da 2010 yılında "Dünya Bayramı" olarak kabul edilen Newroz'un resmi tatil ilan edilmesini istedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Newroz'un resmi tatil günü ilan edilmesi ile ilgili kanun teklifi verdi.
 
Newroz'un Kürt, Fars, Özbek, Gürcü, Türk ve Kırgızlar başta olmak üzere bir çok halk tarafından bayram olarak kutlandığını aktaran Beştaş, 4300 yıllık bir geçmişe sahip olan Newroz'un Kürt halkı tarafından kitlesel biçimde kutlandığını belirtti.
 
"Newroz'un halklar tarafından baharın karşılanmasına dair olan anlamı Kürtler için aynı zamanda direniş ve zaferi de bünyesinde barındırmaktadır" diyen Beştaş, Kürt halkı için 21 Mart'ın baharın başlangıcı ve aynı zamanda özgürlüğe kavuşmanın da timsali haline geldiğini ifade etti.
 
Bu tür ortak etkinlik ve ritüellerin halkların birlikte yaşam kültürlerini pekiştirdiğini ve ortak bir hafızayı oluşturduğunu kaydeden Beştaş, 90'lı yıllar başta olmak üzere yasaklanan Newroz etkinlikleirni hatırlattı.
 
Ortadoğu'da pek çok ülkede resmi bayram olarak kabul edilen Newroz'un Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından da 2010 yılında "Dünya Bayramı" olarak kabul edildiğini vurgulayan Beştaş, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından da "Dünyanın En Eski Manevi Geleneği" olarak kabul edildiğini dile getirdi.
 
Beştaş, pek çok ülkede resmi tatil olan Newroz'un "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun" kapsamına alınması ve tatil ilan edilmesini istedi.